Wat is keramiek?

Bestrating

Betontegels, ook wel stoeptegels genoemd, kennen we allemaal. Maar heb je ook wel eens gehoord van keramiektegels? Denk je dan meteen aan de tegeltjes met wijze spreuken die bij oma aan de muur hangen? Tja… dat zijn niet de keramiektegels die wij bedoelen… Keramiek heeft namelijk een heel brede definitie:

Keramiek is een materiaal wat geen polymeer of metaal is. Het ontstaat door verhitting, in bijvoorbeeld een oven, of onder hoge druk, waarbij minimaal twee elementen aanwezig zijn.

Dat klinkt ingewikkeld, maar we kwamen met de tegeltjes van oma wel in de goede richting. Porselein en aardewerk vallen namelijk ook onder de noemer keramiek. Het verschil is dat keramiektegels, die in de tuin of in huis worden gebruikt, gemaakt worden van zand en gres klei. Voor het maken van porselein en aardewerk gebruikt men echter witte en rode klei. Gelukkig is een keramiektegel niet net zo glad als porselein: dat maakt het lopen een stuk gemakkelijker.

Wat is een keramiektegel?

We weten dus al hoe een keramiektegel gemaakt wordt, maar de standaard tegel van keramiek heeft nog meer eigenschappen. Zo is de tegel slechts 2 à 3 centimeter dik, wat hem een stuk lichter maakt dan een betontegel.

De keramiektegel is in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Vroeger zag je de tegel in enkel het formaat 60 bij 60 centimeter, maar tegenwoordig kom je ze ook tegen met een breedte van slechts 30 centimeter, en zelfs een lengte van 120 centimeter! Dat is ideaal voor als je een kleine tuin hebt, die je groter wilt laten lijken.

GeoCeramica Impasto Negro

De voordelen van keramiek

Keramiek is een zeer veelzijdig product, en heeft daarbij een waslijst aan voordelen. De prijs ervan ligt hoger dan bij een betontegel, schrijf de keramiektegel niet meteen af. Het is raadzaam om ook te kijken waar de keramiektegel de betontegel verder – in positieve zin – overtreft.

Zo kan keramiek heel goed tegen hoge temperaturen – een voordeel met deze steeds warmere zomers. Het heeft weinig onderhoud nodig, en heeft mooie, diepe kleuren. In tegenstelling tot een betontegel zul je bij keramiek nooit witte vlekken van kalkuitbloei zien en heb je minder snel last van groene aanslag, mos of schimmels.

Daarnaast is keramiek – in tegenstelling tot natuursteen – in zeer veel verschillende kleuren en zelfs motieven verkrijgbaar. Keramiek is een zeer duurzaam product, omdat het van klei en zand gemaakt wordt. De grondstoffen zijn dus vrijwel onbeperkt verkrijgbaar. Bovendien gaat een keramiektegel lang mee.

Verder heeft keramiek ook nog de volgende eigenschappen:

  • Kleurvast;
  • Slijtvast;
  • Krasvast;
  • Maatvast;
  • Watervast;
  • Vorstbestendig.

Keramiek is bovendien erg licht, dus gemakkelijk om te leggen. Zo kost het jou of jouw hovenier minder tijd om de bestrating te leggen!

De nadelen van keramiek

Helaas heeft ook keramiek zijn minder sterke punten (zoals de prijs). Zo kan het vrij warm worden in de zon, wat natuurlijk niet fijn is aan de blote voeten. Wees overigens voorzichtig: de randjes hebben wel eens de neiging er af te springen, wanneer je ergens tegenaan stoot tijdens het leggen van de tegels.

Daarvoor is het bovendien raadzaam een hovenier of stratenmaker in te schakelen. Hoewel het bij een keramiektegel van 3 centimeter dik niet nodig is, zul je voor een tegel van een centimeter minder dikte een gestabiliseerde onderlaag (zoals een gestabiliseerd zandbed, met StabiCare of brekerzand) eerst moeten aanbrengen.

Verder, met name bij de variant van 2 centimeter dik, zul je voor de aanleg van keramiektegels een speciaal hard wordend voegmiddel moeten gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn GatorSand en Aquacolor Joints. Vraag jouw verkoper wat hij voor jouw tuin aanbeveelt.

Vergeet als laatste niet, wanneer je keramiektegels bestelt, de hoeveelheid tegels te bestellen die je minstens verwacht nodig te hebben. Net als bij behang kan namelijk tijdens de productie van keramiektegels een kleurverschil ontstaan tussen verschillende leveringen. Bestel dus voor de zekerheid altijd een paar tegels meer.

Keramiek mét beton

Begrijp ons niet verkeerd: we zijn gek op keramiektegels – de voordelen wegen immers ruim op tegen de nadelen. Toch is er altijd iets beters, en in dit geval zijn dat de keramiektegels met een betonnen onderlaag.

Deze tegels bestaan namelijk uit een gemiddeld 3 centimeter dikke betonnen basis met een keramiek toplaag van 1 centimeter. Zo heb je de uitstraling van keramiek, maar het gemak van beton. Beton laat immers water goed door. In tegenstelling tot hun volledig keramiek broertjes zijn deze speciale keramiektegels wel wat dikker, dus ook zwaarder van gewicht. Houd hiermee rekening als je zelf de tegels wilt leggen. Tegelijkertijd kan een dergelijke tegel wel op een gewoon (goedkoper!) zandbed gelegd worden, wat het gemakkelijker maakt om te leggen dan een keramiektegel.

Deze tegels zijn over het algemeen in aanschaf wel duurder dan gewone keramiektegels, maar tegelijkertijd wel gemakkelijker en dus goedkoper om te verwerken. Je kunt het namelijk zelf doen en hoeft geen hovenier of stratenmaker in te huren. Uiteindelijk kost het leggen van zulke tegels dus net zoveel als gewone keramiektegels.


Welke tegel ga jij voor? Of kies je liever een natuursteen tegel of betontegel – of misschien zelfs klinkers? Laat het ons weten!


Shop de artikelen