Help, mijn nieuwe tegels slaan wit uit

Onderhoud

Ben je op dit moment bezig om de tuin te verbouwen? Misschien staat alles zelfs al klaar: de oude bestrating is al verwijderd, de grond is geëgaliseerd en de vrachtwagen van Snoei staat al bij je voor de deur om de nieuwe materialen af te leveren. Je loopt vol verwachting naar de net klaargezette stapel tegels die je eerder met zorg hebt uitgekozen, maar dan zie je iets wat het zonnetje even wat minder heerlijk laat schijnen.

Er zitten witte vlekken op je mooie betontegels.

Alle alarmbellen gaan bij je af. Een productiefout, denk je, of misschien is er wel met iets overheen geknoeid. Rampscenario’s gaan door je hoofd; wat moet je nu? Alles staat al klaar, je wilt nú die tegels gaan leggen, want er komt mooi weer aan en je wilt van je nieuwe tuin genieten. Wat ga je doen?

Wat is het?

Allereerst, geen nood. De witte vlekken die je op de betontegels ziet, is gewoon kalk. Kalkuitbloei is een veelvoorkomend fenomeen bij betontegels, en wordt veroorzaakt door een normale natuurlijke reactie van de vrije kalk (calciumhydroxide), die in het beton zit, met de buitenlucht. Het resultaat is een witte waas, vlekken of strepen. Geen gezicht op een donkere tegel, maar helaas niet te voorkomen. Sommige tegels hebben er helemaal geen last van, en andere wel: daar is geen pijl op te trekken. Daarnaast is over het algemeen is de witte waas wel meer zichtbaar bij donkere tegels, dan bij lichter gekleurde.

Wat kan ik tegen kalkuitbloei doen?

De beste remedie is gewoon wachten. Kalkuitbloei is met maximaal een jaar verdwenen, en zal in die periode steeds minder zichtbaar worden. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het kan duren: het kan dus voordelig zijn om in de drukke stad te wonen.

Schrobben met schoonmaakmiddel heeft geen zin, en kan met wat pech eerder beschadigingen aan de tegels opleveren. Het enige wat je wel kunt doen, is een kalkuitbloeiverwijderaar gebruiken. Dit middel versnelt het oplossen van de kalkaanslag, waardoor je dus eerder van de witte waas af bent.

Je kunt natuurlijk ook preventief voorkomen dat je last krijgt van kalkuitbloei op je tegels door te kiezen voor keramische tegels. Keramiek is echter wat duurder dan beton, maar heeft daarentegen ook het voordeel dat de tegels langer kleurvast, slijtvast, en onderhoudsarm zijn.


Shop de artikelen


Misschien ook interessant om te lezen