Natuursteen in de tuin

Bestrating

Met natuursteen in de tuin kun je de tuin een eigen karakter geven. Kleur en vorm van uw natuursteen bestrating zijn erg bepalend zijn voor de sfeer van de tuin. Ook het gebruik van natuursteen tuinmaterialen zoals split, grind, keien, muurelementen of pagodes en beelden zijn mede bepalend voor de stijl van een tuin. Natuursteen kan erg divers van kleur en vorm zijn: laat je voor aanschaf goed informeren over de eigenschappen van het materiaal.

Voor diverse toepassingen in de tuin kun je natuursteen gebruiken. Naast natuursteen tegels zijn er ook muurelementen en pagodes. In sommige tuinen is het fraai om met grind en split te werken. En wat te denken van gebakken klinkers, die hun kleur tot in lengte van jaren blijven behouden?
In onze showtuinen in Bleiswijk van ruim 4.000 m2 ligt veel natuursteen bestrating verwerkt. Onze verkopers adviseren je graag onder het genot van een bakje koffie!

Waar moet ik op letten bij natuursteen?

Er zijn veel diverse steensoorten. De meest bekende zijn hardsteen, kalksteen, travertin, marmer, graniet, basalt, kwartsiet en leisteen. Ieder steensoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Het is van belang dat je deze eigenschappen van het natuursteen tuinmateriaal vooraf goed kent. Denk hierbij aan kleurvastheid, krasvastheid, glijweerstand en de mate waarin sommige natuursteen in de loop der jaren kan verweren.

Verwerking van natuursteen

Het aanleggen en verwerken van natuursteen bestrating is vakwerk. Als je het natuursteen materiaal toch zelf gaat verwerken: win voordat je het natuursteen gaat verwerken altijd advies in. Je kunt ook bij ons advies inwinnen, als jouw straatmaker of hovenier het materiaal niet eerder heeft verwerkt.

Controle en meerdere verpakkingen

Controleer voordat je de materialen gaat verwerken eerst of het product voldoet aan jouw verwachting.

Tip: wanneer de natuursteen bestrating wordt geleverd in meerdere pallets of kisten, verwerk al deze verpakkingen dan door elkaar heen. Hiermee worden de kleuren van de natuursteen tegels harmonieus vermengd en krijg je het mooiste resultaat.

Voegen

Natuursteen dient gelegd te worden met een voeg. Deze voeg fungeert als elastische brug tussen de natuursteen tegels. Bovendien voorkomt het dat de randen van het straatwerk beschadigen. Ook vangt een voeg eventuele kleine maatverschillen op. Voegen kan met voegsplit, diverse soorten zand of met voegmiddelen zoals GatorSand, DA voegmortel of EnviroSand. Informeer bij onze verkopers naar de mogelijkheden.

Ondergrond

Welke ondergrond het meest geschikt is voor jouw natuursteen bestrating is afhankelijk van de regio waar je woont, het type natuursteen dat je kiest en eventuele andere omstandigheden, zoals de belasting van het straatwerk.

In de meeste gevallen voldoet een goed afgetrild zandbed van ca. 10 – 15 cm, maar in sommige gevallen is een speciale grondvoorbereiding vereist. Denk aan een extra waterdoorlatende ondergrond bij lichtkleurige granieten terrastegels of aan een gestabiliseerd zandbed bij een instabiele ondergrond. Denk bij de grondvoorbereiding ook op zaken als afschot en kantopsluiting.

Belangrijk: de ondergrond bepaalt voor een groot deel de levensduur van de bestrating. Laat je dus goed adviseren over de ondergrond die bij jouw natuursteen bestrating past.

Onderhoud van natuursteen

Voor iedere natuursteen bestrating zijn er passende reinigingsmiddelen. Deze middelen hebben wij op voorraad en kun je eenvoudig bestellen in onze webshop.

De grote diversiteit aan natuursteensoorten maakt een algemeen advies vrijwel onmogelijk. Informeer bij aanschaf welk reinigings- en beschermingsmiddel het beste werkt bij jouw gewenste natuursteen tegels.


Misschien ook interessant om te lezen

Welk voegmiddel moet ik gebruiken?
Ga je de tuin van bestrating voorzien? Vergeet dan niet de juiste voegmiddelen in...
Bestrating