Meer over tegels – deel 2: Keramiektegels

Bestrating, Onderhoud

Zandkastelen bouwen? Leuk! Maar we begrijpen dat niet iedereen houdt van zand in eigen achtertuin – laat staan dat de gehele tuin één grote zandvlakte is. Leuk voor kleine kinderen en de katten in de buurt, maar dat zand komt overal… De meeste mensen kiezen er dan ook voor om bestrating aan te leggen. Sommigen geven de voorkeur om enkel een pad en terras aan te leggen en anderen vullen liever de gehele tuin met tegels of klinkers.

Bestrating is een breed begrip. Naast tegels en klinkers zijn de meesten van ons ook bekend met grind en split (wat is het verschil?). Sommige van deze soorten bestrating hebben speciale voegmiddelen nodig, terwijl bijvoorbeeld split zonder veel poespas op een grindplaat kan worden uitgestrooid.

Dit is deel 2 in onze nieuwe serie over tegels.

In deze serie artikelen zullen we het enkel hebben over tegels. Binnen deze groep bestrating kunnen we namelijk ook veel verschillende soorten onderscheiden:

  • Betontegels
  • Keramische tegels
  • Natuursteen tegels
  • Flagstones

In ons vorige artikel hebben we al betontegels behandeld, dus gaan we nu verder met…

Alles over keramische tegels

Naast betontegels zijn ook keramische tegels zeer populair in de Nederlandse tuinen. Waarom? Vanwege deze vier belangrijke punten:

  • Keramische tegels zijn standaard vuil- en waterafstotend;
  • Keramische tegels zijn krasbestendig;
  • Keramische tegels zijn zeer goed bestand tegen groene aanslag en kunnen gemakkelijk schoongemaakt worden;
  • Keramische tegels zijn kleurvast.
Solostone VTwonen Belgian Stone Flower White
Solostone VTwonen Belgian Stone Flower White

Op alle bovenstaande punten onderscheidt de keramische tegel zich sowieso al ten opzichte van de goedkopere betontegel. Wil je weten wat keramiek is en wat de voor- en nadelen zijn? Lees hier dan meer over in ons andere artikel.

Als wij mochten kiezen tussen beton en keramiek, dan kozen we voor keramiek. Nu is het prijskaartje er natuurlijk wel naar, maar je hebt daarvoor wel een tegel die langer meegaat en die langer zijn kleur behoudt.

Deze kleuren zijn zeer divers: keramiektegels zijn er in uiteenlopende kleuren beschikbaar. Van donkergrijs tot warm terracotta, er is voor ieder wat wilt.

Daarnaast kunnen keramiektegels ook gemaakt worden met allerlei motieven er in verwerkt. Dat is een groot voordeel: keramiektegels worden namelijk gemaakt van klei en kunnen daardoor – net als aardewerk – van diverse kleuren en vormen worden voorzien. Waar bij betontegels de kleur op de tegel wordt aangebracht, kun je bij keramiek de kleur door de hele tegel terugvinden.

Een bekend voorbeeld van een tegel met een motief is natuurlijk de Solostone White Flower uit de VTwonen collectie.

BETONTEGELS MET EEN KERAMIEK TOPLAAG

We begonnen er in ons vorige artikel over betontegels al over, maar we herhalen het nog maar even een keertje hier.

Je zou ze namelijk het beste van twee werelden kunnen noemen: de betontegels met een keramiek toplaag hebben het uiterlijk van een keramiektegel, maar het gemak van beton. Ze zijn meestal wel iets duurder dan gewone keramiektegels, maar hebben wel het voordeel dat ze zonder professioneel vakmanschap gemakkelijker te verwerken zijn dan de dunnere 2cm dikke versie. Je hoeft dus niet per se een hovenier of stratenmaker in te huren, maar kunt ervoor kiezen dit als handige doe-het-zelver eigenhandig uit voeren.

Wij kennen de volgende series:

  • De GeoCeramica serie van MBI;
  • De Cerasun tegels van Red Sun;
  • De Dureser serie van Michel Oprey.

Lees meer over dergelijke tegels in ons artikel over keramiektegels.

Tegelonderhoud

Zoals vrijwel alles zijn ook keramiektegels niet vrij van onderhoud. Natuurlijk; sommige tegels hebben minder onderhoud nodig of zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere tegels.

Heb je al tegels of sta je op het punt tegels uit te kiezen? Lees dan ons artikel over onderhoud van de bestrating. Zo weet je direct wat voor werk je (niet) aan onderhoud van de tegels zult hebben!

Tips voor tegels: drainage

Ongeacht welke tegel je kiest, is het belangrijk om de waterafvoer in het achterhoofd te houden. Niet alleen is het geen gezicht om na iedere regenbui waterplassen op het terras te zien, het kan ook funest zijn voor de tegels, zeker in de winter!

Zorg daarom voor een goede drainage. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Als voegmiddel kun je bijvoorbeeld een waterdoorlatend voegzand of split gebruiken, waardoor het water tussen de tegels goed weg kan stromen.

Je kunt er ook voor kiezen om drainagegoten aan te leggen. Zorg er dan voor dat het water over het oppervlak van de tegels weg kan stromen en plaats een drainagegoot om het de grond in te laten verdwijnen.


Shop de artikelen


Misschien ook interessant om te lezen