Wat is het verschil tussen grind en split

Houd je van een natuurlijke sfeer in de tuin, en wil je het zo organisch mogelijk houden? Probeer dan eens grind of split! De kleine steentjes zorgen voor een speels effect in de tuin. Grind en split zijn goed te gebruiken voor de aanleg van bijvoorbeeld een tuinpad of ter decoratie. Let er dan wel op eerst een splitplaat te plaatsen, zodat het grind of split niet later door de hele tuin ligt.

Hoe verschilt grind van split?

Grind is de naam voor de kleine steentjes die je op rivierbodems tegen komt. Door natuurlijke erosie door het stromende water zijn de steentjes glad en van hoekjes ontdaan. Het verzamelen van grind is vaak een tijdrovende klus, maar tegenwoordig wordt grind soms ook kunstmatig van zijn ronde vorm voorzien.

Split daarentegen komt uit berggroeven, en wordt daar door mensen uit de rotsen gehakt. Split, ook wel breuksteen genoemd, wordt letterlijk uit de berg gebroken – vandaar ook zijn naam. De stenen kenmerken zich dan ook door hun grillige vormen en puntige hoeken.

Sommige stenen zijn in zowel grind als split verkrijgbaar, wat te danken is aan het feit dat deze verzameld wordt op een locatie waar zowel bergen als rivieren voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is het Icy Blue grind en split.

Icy Blue grind
Icy Blue grind
Icy Blue split
Icy Blue split

Wat kan ik het beste kiezen?

Hoewel grind geen scherpe hoeken heeft, kan het net als split (al wel in mindere mate) toch niet erg prettig zijn om met blote voeten op te lopen. Wat dat betreft is er weinig verschil.

Echter, wie houdt van zachtere vormen, kan het beste voor grind kiezen. Wie de voorkeur geeft aan een grilliger look, kies dan split. Daarnaast kost het meer tijd om grind te produceren, waardoor de prijs hiervan hoger kan liggen dan die van split. Zowel de prijs als het uiterlijk van de stenen kunnen dus van invloed zijn op wat voor jouw tuin de beste keuze is.

Bekijk ons aanbod split en grind in de webshop