Het nut van splitplaten

Bestrating

Nog niet zo heel lang geleden legden we al het verschil uit tussen grind en split, maar daarbij hebben we een heel belangrijk onderdeel van het leggen van een grindpad of oprit niet genoemd. Dus dat doen we nu. We hebben het dus over splitplaten.

Voor de één klinkt het misschien bekend, voor de ander is het een compleet nieuw woord. Splitplaten gebruik je tijdens het aanleggen van een grindbed of -pad. Maar waarom eigenlijk?

Wat zijn split- en grindplaten?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn splitplaten – ook wel grindplaten genoemd – matten die je onder het grind of split plaatst. Deze matten zijn voorzien van een rasterpatroon, waarin het grind of split wordt opgevangen.

Splitplaten kunnen gebruikt worden als alternatief of zelfs samen met gronddoek. Ze zijn in verschillende afmetingen en kleuren verkrijgbaar.

Wanneer gebruik je splitplaten?

Splitplaten zijn heel handig om te voorkomen dat het grind of split door de tuin gaat dwalen. Bij een tuin zonder splitplaten zul je zien dat het grind op gegeven moment door heel de tuin heen ligt. En het is een klus om dat weer bij elkaar te vegen! Dit kun je voorkomen door eerst een splitplaat neer te leggen, alvorens je het grind of split gaat uitstrooien.

Daarnaast is het gebruik van een splitplaat aanbevolen bij het aanleggen van een grind oprit. Zonder splitplaat krijg je namelijk snel te zien waar de auto rijdt en staat, omdat spoorvorming op zal treden. Vergeet dan niet om eerst een stevige onderlaag van puinbed en ophoogzand aan te brengen voordat de splitplaten en het grind worden neergelegd. Zo weet je zeker dat je lang van de oprit zult kunnen genieten.

Wil je alleen een grindpad aanleggen, waar enkel zo af en toe wel eens over gewandeld wordt, of het grind ter decoratie in een bloemperk gebruiken? Dan is een splitplaat eigenlijk niet nodig. Wel is het aan te raden gronddoek te gebruiken, zodat het grind of split niet in de aarde verdwijnt.

Doe inspiratie op in onze showtuin

Ontdek ons assortiment, ruim 1000m² aan producten

Bezoek de showroom

Hoe kan ik het beste splitplaten plaatsen?

Zoals we al zeiden, kun je het beste onder een splitplaat gronddoek neerleggen. Allereerst zul je er natuurlijk voor moeten zorgen dat de grond helemaal glad en egaal is: hier kun je het beste ophoogzand voor gebruiken.

Daarna leg je gronddoek (worteldoek) neer, tenzij dit al aan de splitplaten bevestigd is – sommige soorten koop je bijna kant-en-klaar. Dat is gemakkelijker, want dan heb je 1) dat je niet apart gronddoek hoeft te leggen en 2) dat je de platen enkel heel simpel tegen elkaar aan hoeft te leggen. Een kind kan de was doen.

De platen waar geen gronddoek aan vast zit, leg je daarentegen als puzzelstukjes tegen elkaar aan. Kies je voor dit soort splitplaten, dan heb je zelf misschien wel wat meer werk te verzetten, maar deze platen zijn wel sterker dan de bijna kant-en-klare variant zoals hierboven genoemd. Je kunt er zelfs met een vrachtwagen overheen rijden!

Moet ik gronddoek onder splitplaten leggen?

Ja, want gronddoek houdt onkruid tegen.

Hoeveel splitplaten heb ik nodig?

Je kunt zowel splitplaten als gronddoek eenvoudig per m2 bestellen. De platen zijn vierkant, maar je kunt eenvoudig met een mes afsnijden wat niet nodig is.

Reken gemakkelijk uit hoeveel m2 je nodig hebt met deze handige rekentool.


Heb jij nog vragen over splitplaten? Laat een reactie achter op onze Facebook-pagina, of neem contact met ons op. Wij helpen je graag!