5 ideeën tegen verveling

Geen zin om de deur uit te gaan, maar weet je ook niet goed wat je thuis moet doen? Wij hebben een handig lijstje gemaakt met ideeën die jij kunt gebruiken om de verveling te doen verdwijnen!

Er zijn verschillende dingen die je ook best nu (en elk volgend voorjaar) kunt doen.

1. Ga de tegels schoonmaken

MBI GeoCeramica Montpellier
MBI GeoCeramica Montpellier

Afgelopen winter was zeer warm: aan deze kant van het land hebben we niet één vlokje sneeuw gezien! Tel daarbij op dat het ook nog eens zeer nat was, en het resultaat is groene aanslag in de tuin.

Deze laag van bacteriën en algen kun je gemakkelijk verwijderen van bestrating of tuinhout met – hoe kan het ook anders – groene-aanslagverwijderaar. Dit product kun je met een paar klikjes in de webshop bestellen, waarna het vaak al de volgende dag bij jou thuis bezorgd wordt.

Als alternatief kun je ook met azijn (1:1 vermengt met water) aan de slag gaan. Een vereiste is dan wel dat de verdunde azijn een paar dagen in de zon op de tegels kan inweken – iets wat in ons natte kikkerlandje niet altijd mogelijk is! Bovendien duurt het even voor alle aanslag ook echt verdwenen is.

2. Bind de strijd aan met onkruid

Paardenbloem in het gras
Foto © Peggy Choucair

Ongetwijfeld zul je, naast groene aanslag, ook onkruid in de tuin hebben. Paardenbloemen en klaver die tussen de tegels groeien, ongenode plantjes die jouw bloemen verdringen… maak gebruik van de extra tijd die je nu hebt, en doe er wat tegen!

Onkruid kun je gemakkelijk weghalen. Je kunt het plantje voor plantje met de handen uit de aarde halen, maar dat is een tijdrovende en niet efficiënte klus. Als je pech hebt, breekt de stengel af en zal het onkruid over een week weer tussen de kop opsteken. Werk dus met precisie: de nauwkeurigheid zal zijn vruchten afwerpen.

Beter is het echter om te voorkomen, in plaats van te genezen. Onkruid tussen de planten kun je niet voorkomen, maar tegen onkruid tussen de tegels kunnen wel voorzorgsmaatregelen worden genomen. Vul daarom bijvoorbeeld de voegen tussen de tegels met onkruidremmend voegzand. Tegen onkruid tussen grind of split is het gebruik van gronddoek een goede preventieve maatregel.

3. Ga de zomerbloeiers snoeien

Takken snoeien
Foto © andreas160578

Verveel jij je nog steeds? Dan hebben wij nog wel een leuk klusje voor je.

Vele bomen en struiken staan nu al in bloei: deze scharen we onder de noemer “voorjaarsbloeiers”. Sommige andere planten, de zogenaamde “zomerbloeiers”, zullen echter pas over een paar maanden vol bloemen staan. In tegenstelling tot voorjaarsbloeiers, kun je zomerbloeiers wel in de lente snoeien. Bij voorjaarsbloeiers is dit niet meer mogelijk, omdat de sapstroom op dat moment al op gang is gekomen. Snoei je deze bomen nu, dan loop je het risico dat je volgend jaar geen boom meer hebt.

Een zomerbloeier, zoals de vlinderstruik, zal pas later in het jaar uit zijn spreekwoordelijke winterslaap ontwaken. Je kunt dus prima nu de schaar pakken, om zo de struik te snoeien. Let wel op: hoe later in het jaar en hoe rigoureuzer je dit doet, hoe groter de kans dat je de struik schade toebrengt.

4. Pak de kwast

Afgebladderde verf
Foto © Lisa Redfern

Bovenstaande klusideetjes zijn goed uit te voeren door iemand die vanuit huis werkt, en in de pauzes even naar buiten wil. Schilderen… daar moet je wel even de tijd voor nemen.

Mijn eigen schuur ziet er bijvoorbeeld nu niet uit. De buitenkant is vies en de verf is afgebladderd: die kan zeker wel een opknapbeurt gebruiken! Schoonmaken hoeft niet al te veel tijd te kosten, maar daarna komt het schuren en verven… daar zal ik wel een paar uur mee zoet zijn!

Dus, wil jij ook de schuur, schutting, tuinmeubelen of tuindecoratie opnieuw van verf voorzien? Kies daarvoor een dag uit dat je droog weer en veel tijd hebt. Het mag het liefste niet kouder zijn dan 10°C (anders droogt het niet) of warmer dan 25°C (dan droogt het te snel en krijg je eerder blaasjes en scheuren in de verf).

Ga je liever met beits of olie aan de slag? Vraag dan onze adviseurs om advies over hoe en wanneer je dit het best kunt verwerken.

5. Doe inspiratie en kennis op

Droomtuin
Foto © Hillhout

Misschien is jouw huis vol kinderen, of heb je eigenlijk helemaal geen tijd om klusjes in de tuin te doen. Het is belangrijk om ook tijd voor jezelf vrij te maken: doe je dit niet, dan heb je kans dat je straks vermoeider weer terug naar kantoor gaat.

In plaats van dat je in de tuin aan de slag gaat, kun je ook enkel het werk in de tuin voorbereiden. Inspiratie opdoen, een tuinontwerp maken, lichtplannen uittekenen, lijstjes maken van wat je nodig hebt… allemaal klusjes waar je zeker niet veel tijd aan kwijt bent. Bovendien kun je ze gemakkelijk even kan neerleggen als er even iets anders tussendoor komt.


En, hoe vermaak jij je?