Hoe kan ik het beste mijn bestrating onderhouden?

Als de tegels of klinkers net zijn gelegd, dan ziet alles er spik en span uit (al kan het nog zijn dat er een laag zand op de bestrating ligt). Kijk je er niet meer naar om, dan zul je echter zien dat de tuin er na verloop van tijd steeds minder fraai uit zal zien. Op gegeven moment zal het dan zo erg zijn dat, hoe groen jouw vingers dan ook zijn, als je de bestrating niet onderhoudt, dan zal de tuin er als een zootje uit blijven zien.

In dit artikel leggen wij je daarom uit hoe je het beste de bestrating kunt schoonmaken en onderhouden.

Kalkuitbloei

We beginnen echter bij de misschien herkenbare witte vlekken die kalkuitbloei heten. We hebben er al een heel artikel aan gewijd (en ook wat je er tegen kunt doen!), maar we zullen hier nog eventjes uitleggen wat het precies is.

Kalkuitbloei is iets wat vrijwel standaard voorkomt bij betontegels. Het is een natuurlijke reactie van de vrije kalk in de tegel die door blootstelling aan de buitenlucht witte vlekken of een witte waas op de tegel vormt. Wil je er van af? We leggen je in ons andere artikel graag uitgebreid uit hoe.

Groene aanslag

Een ander veelvoorkomend probleem bij bestrating is groene aanslag: bacteriën en algen die een lelijke groene laag vormen op jouw mooie tegels. Nu de herfst weer begonnen is, is de kans groot dat groene aanslag ook de kop weer opsteekt, want water en kou zorgen voor ideale omstandigheden voor het ontstaan van groene aanslag. Een terras of pad wat het hele jaar door in de zon ligt, zal door het snel opdrogen van al dat regenwater minder snel last krijgen van alg- en bacteriegroei, maar een pleintje wat in de schaduw ligt, des te meer. Geen gezicht natuurlijk, maar hoe kom je er van af?

Tip 1: laat de hogedrukspuit links liggen!

Wat je ook doet: gebruik geen hogedrukspuit! Hiermee spuit je letterlijk de coating van de tegels weg, waardoor kleurverlies op kan treden en ze kwetsbaarder worden voor beschadigingen. Zonde!

Waarmee je wél groene aanslag weg kunt krijgen, is – de naam zegt het al – groene-aanslagverwijderaar het middel bij uitstek.  Neem simpelweg een emmer water, doe er wat verwijderaar in, en borstelen maar. Een kind kan de was doen.

Met een fles van 1 liter kun je circa 100m2 oppervlak schoonmaken, dus dat moet voor de meeste mensen genoeg zijn. Mocht je meer nodig hebben, is het wellicht voordeliger om de 10 liter variant aan te schaffen.

Het voorkomen van groene aanslag is op zich vrij voor de hand liggend: zorg er voor dat water zo kort mogelijk op de tegels blijft liggen. Nu kun je wel iedere keer wanneer het regent met een handdoek naar buiten rennen, maar dat is vrij arbeidsintensief. Kies dan eerder voor goede drainage bij het aanleggen (of verbouwen) van de tuin, zodat regenwater direct de kans heeft om weg te stromen. Zo krijg je ook geen last meer van natte voeten.

Viezigheid

Zelfs als heb je geen last van witte of groene vlekken, dan kun je ook nog last hebben van bruine, zwarte, gele of zelfs rode vlekken. Viezigheid komt namelijk in allerlei kleuren, en kan het uiterlijk van de bestrating behoorlijk aantasten.

Probeer het daarom om regelmatig even een bezem met water over de bestrating te halen. Gebruik desnoods kokend water, of volg oma’s voorbeeld en gebruik het kookvocht wanneer je aardappels hebt gegeten. Ook (schoonmaak)azijn schijnt een goed middel te zijn om vuil weg te krijgen, al hebben we het zelf niet getest.

Heb jij nog ideeën om de tuin te onderhouden? Stuur ons een berichtje op Facebook en wie weet verschijnt jouw tip wel hier!