Waarom je vaak beter voor een hovenier kunt kiezen

Noem jij jezelf een doe-het-zelver? Ben jij zo iemand die niet bang is voor wat viezigheid en een klusje niet uit de weg gaat? En ben jij misschien wel iemand wiens eer het te na is een professional (zoals een hovenier) in te huren? Tja, dat is niet altijd handig.

Hoewel volgens het CBS het aantal doe-het-zelfzaken de laatste jaren is afgenomen, is zelf aan de slag gaan nog steeds heel populair onder Nederlanders. Jij bent dus niet alleen in je zoektocht naar zelfstandigheid. Echter, soms is het wel verstandiger om een taak uit te besteden. Is er dus een tuin te verbouwen, schakel een hovenier in.

Gespecialiseerde kennis, ervaring en advies

Je kunt namelijk heel groene vingers hebben, maar een tuin aanleggen is een klus waar veel mensen nét iets te weinig kaas van gegeten hebben. En zo krijg je foutjes. Als je maar een keer in het jaar iets doet, kun je dan nog zeggen dat je weet wat je doet?

Kun jij bijvoorbeeld een mooi zandbed leggen, en weet jij hoeveel voegmiddel je het beste kunt gebruiken bij het leggen van keramiektegels? Moet je een 14/2 of een 10/2 kabel gebruiken voor de tuinverlichting? Kan die mooie boom wel goed tegen de zuurgraad in de grond? Hoe bouw je een tuinhuis?

Een hovenier heeft de kennis in huis om dit allemaal te doen. Zij weten ook wát ze doen, en waarom ze het zo doen. Zo kunnen zij jou het beste advies geven over wat jij met jouw tuin kan doen.

Blijf lekker zitten

Het klinkt heel cru, maar heel simpel gezegd komt het inhuren van een hovenier er op neer dat jij weinig meer hoeft te doen dan de belangrijke beslissingen te nemen en koffie te zetten. In plaats van dat je zelf moet ploeteren, gaat de specialist voor jou aan de slag. En is dat niet lekker?

Vergeet trouwens niet dat je hiermee ook voorkomt dat jij ziekteverlof moet opnemen vanwege blessures. Nee, door je rug gaan, doordat je bij het tillen van de tegels een verkeerde beweging hebt gemaakt: dat gaat jou nu niet overkomen.

Met een hovenier in de arm kun jij lekker luieren

Keurmerk en garantie

Een goede hovenier is voorzien van een kwaliteitskeurmerk, afgegeven door een van de onafhankelijke brancheverenigingen voor hoveniers. Bij een hovenier die in het bezit is van een dergelijk keurmerk, ben jij verzekerd van hoge kwaliteit en een goede service.

Weet jij zeker dat jij ook deze hoge kwaliteit kunt garanderen, wanneer je zelf aan de slag gaat?

Over garanderen gesproken: bij een goede hovenier ben je niet alleen verzekerd van een goed resultaat, maar ook van een goede oplossing als het resultaat toch niet naar behoren werkt. Mocht er bovendien een materiaalprobleem zijn, dan lost de hovenier dit voor jou op. Dat scheelt jou weer grijze haren.

Goede middelen

En niet alleen behoud je met het inhuren van een hovenier je mooie niet-grijze haren, maar ook een hoop geld! Ben jij bijvoorbeeld in het bezit van een machine om klinkers te leggen, een steenknipper of een gazonwals? Wellicht heb je zoiets simpels als een grondboor wel in huis, maar zeg eens eerlijk: hoe vaak gebruik je dat? Kun je het nog wel gebruiken, of valt het al uit elkaar van ellende als er een sprankeltje zonlicht op valt?

Een hovenier staat het hele jaar door, dag in dag uit, in de tuin te werken. Dat is een zwaar beroep, maar gelukkig heeft de hovenier het juiste gereedschap om het werk gemakkelijker, veiliger, sneller én beter te kunnen doen. Jij kunt deze spullen vast zelf ook wel aanschaffen, maar is dat het echt waard als je ze weinig gebruikt? Dan kun je het geld wel beter besteden…

Tuinontwerp vn Hoveniersbedrijf Tuinier
© Hoveniersbedrijf Tuinier

Ontwerpexperts

Het beroep van hovenier bestaat al wel een tijdje, maar ook hoveniers gaan met hun tijd mee! Sommige hoveniers werken namelijk ook officieel als tuinontwerper. Iedere hovenier kan sowieso op basis van zijn of haar ervaring advies geven over de haalbaarheid van de plannen die jij voor jouw tuin hebt. Ze kunnen jou vertellen waar de vijver in de tuin kan komen, en waar het beste tuinverlichting kan worden aangebracht.

Weet je nog niet goed hoe de tuin er uit moeten komen te zien, of kun jij je er geen voorstelling van maken? Veel hoveniers werken nog met pen en papier, maar er zijn er ook bij die een compleet 3D ontwerp voor je kunnen maken. Zo weet jij precies wat je kunt verwachten en loop je niet het risico op onverwachte uitgaven door een eigen rekenfoutje.

Snelheid

Natuurlijk mogen we niet vergeten dat het bijna gegarandeerd is dat een hovenier sneller klaar zal zijn, dan wanneer jij zelf de klus probeert te klaren. Een hovenier weet immers meer van de klus en heeft er het juiste gereedschap voor. Hij of zij weet precies hoeveel tijd een taak gaat kosten, en zo weet ook jij precies waar jij aan toe bent.


Met het inhuren van een hovenier bespaar je dus niet alleen tijd, maar ook kosten – en niet te vergeten een hoop ergernis. Want zeg nou zelf: vind je het écht leuk om bekaf, met rugpijn en zwarte handen naar een tuin te kijken die eigenlijk helemaal niet perfect is? Nee? Huur dan een hovenier in.