Watertuinen

Uiteraard staat water in deze tuin op de eerste plaats, dat kan niet missen. Mensen voelen zich vaak aangetrokken tot water. Water brengt leven in de tuin, creëert dynamiek. En hoewel veel mensen graag water in de tuin zouden willen hebben, schijnen de ideeën dat het te ingewikkeld is of dat een waterelement altijd veel ruimte inneemt, vaak te overheersen. Dit is niet altijd waar.

Verschillende soorten waterelementen

Om te beginnen: een waterelement hoeft niet altijd een vijver te zijn, al lijkt dit wel het meest voorkomende soort waterelement te zijn. Ook de uitstraling van een vijver kan variëren: waar enkele jaren geleden de (semi-)natuurlijke uitstraling populair was, met de vijver omringd door groen en stenen, lijken de laatste jaren meer strakke vormen op te duiken.

Bij het aanleggen van elke vijver moet uiteraard goed gekeken worden naar hoe deze aangelegd zal worden. Het is daarom raadzaam altijd eerst een plan te maken hoe de vijver zal worden aangelegd en ingericht, om eventuele verassingen achteraf te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan of u een filter nodig zult hebben, of vijverbeluchting.

Naast (grote) vijvers zijn er ook andere mogelijkheden om water in de tuin te krijgen. Wees creatief, maar vooral, let op wat binnen uw tuin mogelijk is. Een vijver, groot of klein, is namelijk niet altijd een goed idee wanneer er kleine kinderen of speelse huisdieren rondlopen. Denk in plaats daarvan aan bijvoorbeeld een bloempotfontein (of andere fontein), of maak van een grote bloembak een verhoogde mini-vijver.