Stadstuinen

Ook wanneer u in de stad woont, heeft u alle keuze wat betreft het kiezen van een tuinstijl. Houdt u van modern, of heeft u liever een klassieke tuin? Waar de stadstuin zich in onderscheidt, is dat u vaak maar een beperkte ruimte (of misschien een balkon van slechts enkele vierkante meters) tot uw beschikking heeft om uw droomtuin in te realiseren.

Dat hoeft echter geen belemmering te zijn.

Mogelijkheden van de stadstuin

De stadstuin is uw oase in de dagelijkse drukte die uw omgeving met zich meebrengt. Het doel is daarom om die rust te creëren op een manier die voor u het prettigst is, maar die wel aansluit op de beperkte ruimte die er beschikbaar is.

Over het algemeen is het oppervlak van een stadstuin tussen de 50 en 500m2. Nou lijkt dat een hoop, maar bedenk wel dat binnen dit oppervlak vaak ook ruimte moet zijn voor een schuur(tje), met of zonder aparte ruimte voor de vuilnisbakken(ken). U wilt neem ik aan een terras hebben, om heerlijk van het zonnetje te kunnen genieten, maar u wilt ook ruimte hebben om een of meer looppaden aan te leggen van uw huis naar de schuur en/of de tuindeur.

Het risico is dan wel dat de tuin te vol lijkt te worden. Om rust in de tuin te krijgen, heeft u ruimte nodig, en zo nodig moet u deze zelf creëren door andere keuzes te maken. Wilt u bijvoorbeeld graag een boom in de tuin? Neem dan een klein exemplaar: deze blokkeert het licht niet, en doet de tuin optisch groter lijken.

Een andere truc om ogenschijnlijk meer ruimte te creëren, is via de aanleg van het tuinpad. Kies bijvoorbeeld in plaats van een rechttoe-rechtaan pad voor aan elkaar grenzende cirkels, waarbij de opeenvolgende telkens iets kleiner is dan de cirkel ervoor. Zo creëert u perspectief, en lijkt de tuin langer. Ook kunt u gebruik maken van een diagonaal aangelegd pad – in een of meerdere delen – die de tuin weer breder laten ogen.

Kijk eens rond op ons Pinterest-bord, vol ideeën over hoe u ruimte maakt in ene kleine tuin!

Wat kunt u doen op een balkon?

Oké, een boom planten op een balkon kan lastig worden, maar hoeft niet onmogelijk te zijn. Een kleine boom kan tot op zekere hoogte (blijf ze goed snoeien!) net zo goed in een stevige pot worden gehouden. Het is niet nodig om groen op het balkon in de ban te doen.

Het is misschien wat voor de hand liggend, maar denk eens aan bloembakken! U kunt bloembakken vullen met zeer diverse soorten bloemen en planten, en er zit vast wel iets tussen wat u ook aanspreekt. Maar wie zegt dat bloembakken enkel aan de balkonrand hoeven te worden bevestigd? Zet bijvoorbeeld een leuk rek langs de muur, en bevestig ze daar aan. Of zet een kast neer, en vul die met planten.

Er is veel meer mogelijk dan u op het eerste gezicht misschien zou denken.