Mediterrane tuinen

Wist je dat Nederlanders jaarlijks gemiddeld zo’n tweehonderd uren minder zon per jaar zien dan Zuid-Europeanen? Haal dus een beetje Zuid-Europa naar Nederland met de mediterrane tuin en beleef het zonnige(r) zuiden thuis in de eigen tuin!

Beplanting van een mediterrane tuin

Het is niet alleen zonniger in de Méditerranée, maar ook een stuk warmer dan in ons koude kikkerlandje. Zorg er dus voor dat de planten die u in uw tuin plaatst, ook tegen deze kou kunnen – maar uw tuin er nog wel Zuid-Europees uit laten zien! Zo is lavendel een plant die met zijn heerlijke geur uw tuin zeker in mediterrane sferen laat komen, en ben je verzekerd van een zomerse tuin vol vlinders en bijen.

Meer planten die zeker niet zullen misstaan in een dergelijke tuin zijn uiteraard (andere) kruidenplanten die je ook in de mediterrane keuken terug kunt vinden. Denk hierbij aan oregano, salie, munt of rozemarijn. De plantjes geven niet alleen de tuin een leuke uitstraling, maar kunnen ook heel goed in het eten verwerkt worden!

Andere planten die heel goed in dit soort tuinen passen, zijn bijvoorbeeld de diverse soorten Afrikaanse lelie, en de Toscaanse jasmijn. Citroenkruid is ook leuk, net als citroenverbena, en de absint alsem kan met zijn zilverkleurige bladeren voor een mooi contrast zorgen met al het groen om hem heen. Maak het af met ruwe smele, een grassoort die het hele jaar door groen blijft.

Houd wel in het achterhoofd: de zon staat centraal in deze tuin. Probeer daarom grote, donkere schaduwen te vermijden en plant niet (te) veel grote bomen, maar houd het bij kleine bomen en struiken. Het is ook leuk om een boompje in een (terracotta) pot te plaatsen, wat het ook gemakkelijk maakt deze naar binnen te verplaatsen als ze niet winterhard is.

Indeling en kleur

De mediterrane tuin hoort zonnigheid uit te stralen, dus gebruik zeker bestrating die dat reflecteert. Fijn grind, zoals ons Dololix Gravier d’Or, doet bijvoorbeeld denken aan het strand, en ook het grovere Terra split grind kan zeker geschikt zijn voor dit soort tuinen.

Probeer bij het aanleggen van de tuin scherpe lijnen te vermijden. De mediterrane tuin staat bekend om zijn vloeiende lijnen en ronde vormen, dus leg de tuin zeker niet te strak aan. Deze tuin mag best rommelig zijn, zo creëer je sfeer! Vergeet niet om accessoires toe te voegen – zoals vazen of kussens – en voor je het weet hoef je niet meer naar Spanje om je in Zuid-Europese sferen te begeven.