Klassieke tuinen

De klassieke tuin is een tuinstijl die al eeuwenlang toegepast wordt. Veelal is deze terug te vinden bij monumentale panden of andere historische gebouwen, maar veel mensen kiezen er ook voor om de tuinstijl gewoon in hun achtertuin toe te passen.

Kenmerken van een klassieke tuin

Dat deze stijl al zo lang meegaat, betekent natuurlijk niet dat een klassieke tuin van vierhonderd jaar geleden identiek is aan een hedendaagse klassieke tuin. Hoewel alle klassieke tuinen bepaalde identieke elementen bevatten, zijn sommige elementen nu toch echt niet meer zoals ze vroeger waren.

Zo zijn klassieke tuinen nog steeds vaak snel te herkennen aan hun nauwkeurig gesnoeide hagen en buxussen, die je dan weer in de tuin terug kunt vinden in de vorm van een boog, bol of piramide. De strakke inrichting en beplanting van een klassieke tuin lenen zich perfect voor een combinatie met een symmetrische tuinstijl, om zo voor een mooie belijning en indeling te zorgen. De bestrating van een klassieke tuin is daarbij ook rustig, met grote tegels in natuurlijke tinten.

Vaak is een klassieke tuin ook voorzien van aandachttrekkende elementen, zoals een prieeltje of een mooi kunstwerk. In een ideale klassieke tuin is de omgeving rond dit element zo aangelegd, dat de blik er automatisch naartoe wordt getrokken.

Wat echter niet meer zoals vroeger is in de klassieke tuin, zijn uiteraard de materialen die er gebruikt worden. Deze hebben nu nog steeds de uitstraling van vroeger, maar zijn veel duurzamer en beter bestand tegen weer en wind dan voorheen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze gebakken klinkers of oudhollandse tegels, die door hun authentieke uitstraling prima in een klassieke tuin passen.

Klassiek en romantiek

Niet alleen op TV is de samenwerking tussen klassiek en romantiek een goede keuze: ook in de tuin is dit een combinatie die veel lof oogst. Vaak worden elementen uit de romantische tuinstijl al standaard onder de noemer “klassieke tuin” geschaard, juist omdat ze zo goed bij elkaar passen! Denk bijvoorbeeld aan mooie rozenstruiken of een kleurige haag van hortensia’s.

Een romantische tuin kenmerkt zich verder door het feit dat niet de hele tuin in één oogopslag te zien is. Voor liefhebbers van leuke hoekjes en verassingen is dit de perfecte tuin. Een romantische tuin an sich oogt vaak wel minder strak dan een puur klassieke tuin, maar gecombineerd kun je er iets heel moois van maken. Kies zelf in hoeverre je de stijlen in elkaar wilt laten overlopen. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van klassieke tuinen en bepaal zelf welke uw voorkeur heeft.