Diervriendelijke tuinen

Zelfs als u in het hart van de stad woont, is er nog natuur om u heen. Denk aan de merel die in de zwoele zomeravonden op de schutting zijn lied laat horen, of de bijen die zich tegoed doen aan de bloemen in de plantenbak. Echter, door verstedelijking wordt de natuur in veel omgevingen steeds schaarser. Bloemperken maken plaats voor tegels, en bomen worden omgekapt omdat ze voor afgevallen bladeren zorgen. De natuur wordt verbannen uit onze omgeving, lijkt het wel, en in het wild levende dieren worden hierdoor steeds schaarser.

Zonde, is het niet? Als het zo doorgaat, weten onze kleinkinderen straks niet eens hoe een merel klinkt. Bovendien zal ongedierte de overhand krijgen, wanneer natuurlijke vijanden niet meer voorkomen. Wilt u de natuur in uw tuin behouden? Wij geven een paar tips.

Ik wil niet de hele tuin verbouwen

Vrees niet: er hoeft helemaal niet zoveel werk te worden verzet om van uw tuin weer een diervriendelijk paradijs te maken. Zorg er in de eerste plaats voor dat de dieren die u in de tuin wilt hebben, ook de mogelijkheid hebben er te komen. Een hermetisch afgesloten tuin kan niet worden bezocht. Wanneer u een schutting om de tuin hebt, zorg er daarom voor dat deze niet tot aan de grond komt, maar in plaats daarvan een paar centimeter ruimte aan de onderkant vrij laat. Ook een heg kan voor dieren ondoordringbaar zijn: maak daarom een paar kleine gaten, via welke de dieren uw tuin kunnen betreden.

Natuurlijke ongediertebestrijding

Het lijkt vanzelfsprekend, maar we noemen het voor de zekerheid toch maar: gebruik vooral geen bestrijdingsmiddelen. Bent u bang dat slakken en bladluizen uw planten opeten? Zorg er dan voor dat egels en lieveheersbeestjes in uw tuin welkom zijn. Dat doet u niet door ze een schoteltje melk te geven: daar krijgen ze juist diarree van. Als u ze wilt bijvoederen, geef ze dan liever speciaal egelvoer, meelwormen, of kattenvoer.

Egels houden ervan zich te kunnen verstoppen: plaats in de tuin een takkenbos of een houtstapel, of creëer andere schuilplekjes. Om een nestje te maken, hebben egels droge blaadjes, takjes of stro nodig. Zorg er dus voor dat ze hier toegang tot hebben. U kunt tevens een egelhuisje kopen (of zelf maken). Egels zijn wel heel schuw, dus zorg ervoor dat dit huisje op een rustig plekje staat, buiten bereik en zicht van kinderen en huisdieren. Zo heeft u hopelijk snel een egelfamilie in de tuin, om u van een slakkenplaag af te helpen!

Lieveheersbeestjes zijn echte bladluisliefhebbers: ze eten er gemiddeld 3.000 per maand! Bovendien zijn ze een stuk milieuvriendelijker om in te zetten tegen bladluis of dopluis dan middeltjes als spiritus of afwasmiddel. Om lieveheersbeestjes in de tuin te krijgen, kunt u ze aanschaffen via een webshop, maar u kunt ze ook simpelweg naar uw tuin lokken. In beide gevallen moet uiteraard wel hun nieuwe leefomgeving in orde zijn, anders gaan ze snel (weer) weg. Zorg er dus voor dat er genoeg voor ze te eten is. Daarnaast houden ze van schuilplekjes, dus maak de tuin niet al te netjes. U kunt ook een voor lieveheersbeestjes geschikt insectenhotel in de tuin plaatsen.

Wat kan ik toevoegen aan mijn tuin?

Naast het bovengenoemde insectenhotel en egelhuisje: voeg planten toe! Dieren hebben niets aan verharding in de tuin: zorg er dus voor dat ze toegang hebben tot planten en aarde. Laat bij voorkeur zelfs een stukje van de tuin (of als je het rigoureus wilt aanpakken: de hele tuin) een beetje verwilderen. Ruim afgevallen bladeren niet op, maar geef insecten de mogelijkheid om er tussen te schuilen en voor andere dieren om hiertussen naar eten te zoeken. Bovendien zorgen afgevallen bladeren als compost voor een goede voedingsbodem voor bomen en planten, en bieden ze bescherming voor planten tegen de vorst.

Vlinders

Om gegarandeerd vlinders in de tuin te krijgen, is het belangrijk om naast nectarplanten (ook zeer geliefd bij bijen en andere insecten), ook waardplanten aan de tuin toe te voegen. Waardplanten zijn de planten waar vlinders hun eitjes op of vlakbij leggen, omdat ze een goede voedingsbron vormen voor rupsen. Denk bijvoorbeeld aan klimop, of een plant uit de kruisbloemenfamilie. Voor bijen of hommels hebben waardbloemen geen toegevoegde waarde: die doet u eerder een plezier met een insectenhotel.

Vogels

De vogels in de tuin mogen uiteraard niet vergeten worden. De beste manier om een vogel te lokken, is natuurlijk met eten. U kunt wel vogelvoer ophangen, maar het is leuker en beter om meer natuurlijke voedselbronnen aan te bieden. Gebruik bovenstaande tips om meer insecten te krijgen, en plant bomen en struiken om in zaden en bessen te voorzien.

Zorg er uiteraard ook voor dat er ook voor de vogels voldoende schuilplekken zijn. Verder moeten vogels ook voldoende ruimte hebben om mogelijk gevaar – zoals de kat – te kunnen bespeuren. U ziet ze daarom vaak op de schutting of op een tak zitten.

Water in de tuin

Als laatste moeten we natuurlijk niet vergeten dat dieren naast eten, ook drinken nodig hebben. Heeft u een vijver, dan is dat uiteraard al meer dan voldoende water, maar dieren kunnen vaak ook uit de voeten met een simpele drinkbak. Vogels vinden het vaak heerlijk om hierin te badderen, dus zorg er voor dat de bak niet te diep is.

Een vijver is de plek bij uitstek voor amfibieën om in te vertoeven. Breng het vakantiegevoel in uw tuin en luister ’s zomers naar het gekwaak en gebrul van de kikkers en padden in de vijver. Om ze in de vijver te laten blijven, en ze dus ook in de winter een plek te geven, moet de vijver wel minimaal tachtig centimeter diep zijn. Ze houden er van om zich in de modder in te graven, maar een oude dakpan of wat stenen op de bodem van de vijver plaatsen, is ook goed. Zorg er wel voor dat er voldoende zuurstof tijdens de winter in de vijver blijft, zodat u ook het jaar erna van zijn gekwaak kunt genieten.

Insecten, egels, lieveheersbeestjes, bijen, vlinders, vogels en amfibieën… Wij hopen dat u met deze tips binnen de kortste keren een tuin vol dieren krijgt!