Aziatische tuinen

Azië. Een gigantisch continent met 48 (al kan dat aantal afwijken afhankelijk van wie u het vraagt) verschillende landen en culturen, en dus ook veel verschillende stijlen. Het werelddeel strekt zich uit van Turkije tot Japan, maar vreemd genoeg denken veel mensen toch enkel aan de oostelijke landen bij het horen van het woord “Azië”. Dit zien wij terug in de Aziatische tuinstijl: hierin geen olielampen of mozaïek, maar pagodes en bamboe.

Ook binnen de Oost-Aziatische stijlen wordt nog onderscheidt gemaakt tussen tuinen die meer op Chinese stijlen geïnspireerd zijn, of meer Japanse invloeden bevatten. Qua populariteit lijkt de Japanse tuinstijl in ons kikkerlandje te winnen, dus dit zal ook de stijl zijn waar wij ons dit artikel voornamelijk op zullen richten.

Hoewel een échte authentieke Japanse tuin vanwege de achterliggende betekenis en symboliek van de indeling en beplanting eigenlijk het beste door experts kan worden aangelegd, kunt u zelf ook een heel eind komen.

Wat hoort er in de Japanse tuin?

Groene beplanting, in veel verschillende kleurgradaties en texturen. Een Japanse tuin is subtiel en natuurlijk; opzichtige, felle kleuren horen hier niet de overhand te hebben. Dat betekent niet dat ze er niet in voor hoeven te komen: het ziet er bijvoorbeeld fantastisch uit, wanneer u te midden van al dat groen een mooie felrode Japanse esdoorn of roze kersenboom plant. Bovendien, niet al het groen blijft zijn kleur het hele jaar door behouden: in de herfst kunt u getrakteerd worden op een prachtig schouwspel van warme herfstkleuren.

Naast planten zijn er nog twee andere elementen die u in een Japanse tuin terug moet vinden: water en steen. Water creëert dynamiek, en steen zorgt voor rust. Wees niet bang dat u een grote vijver aan moet leggen: de dynamiek in de tuin kan ook prima gemaakt worden met enkel een klein waterelement, zoals een watervalletje, een waterbassin of een (bamboe)fonteintje. U kunt er ook voor kiezen om water en steen te combineren in een (gedeeltelijke) zen-rotstuin (karesansui). Hierbij wordt zand of fijn grind geharkt, waarbij de illusie van stromend water wordt aangebracht. U kunt grotere rotsen gebruiken om speelsheid of symboliek toe te voegen.

Het stenen element kunt u daarnaast in de tuin terug laten keren in de keuze van uw bestrating. Kiest u voor grind, of heeft u toch liever stapstenen? Tegels zult u niet zo vaak terugzien in een traditionele Japanse tuin, maar als u graag een modernere touch aan de tuin wilt toevoegen, zal dit niet misstaan. Houd het wel minimalistisch en wees er op alert dat de tuin in harmonie blijft.

Aanleg van de Japanse tuin

Evenwicht is een belangrijk punt in de Japanse tuin. Symmetrie is belangrijk, maar niet op de manier zoals u deze terugziet in de klassieke tuin. Het gaat hier niet om herhaling, maar om het terugvinden van balans. Heeft u bijvoorbeeld een grote struik aan de ene kant van het pad, dan is het belangrijk om lage(re) elementen aan de andere kant te plaatsen.

Dit soort tuinen is erg goed te combineren met de strakke lijnen van de moderne tuinstijl. Echter, waar de Japanse tuin zich in onderscheidt, is dat de paden in de tuin niet strak aangelegd moeten zijn. Men maakt hierbij gebruik van het miegakura-principe, waarin het belangrijk is de nieuwsgierigheid van de wandelaar te prikkelen. Leg dus kronkelige paadjes aan, en verstop het einde van het pad achter een grote stuik of boom. Als u dit goed aanlegt, kunt u met dit principe de tuin ook nog optisch groter laten lijken.