Zelf gemakkelijk in-lite verlichting monteren

in-lite producten

Heb je net een prachtige tuin aangelegd, is er natuurlijk niets wat je liever zou willen dan er dag en nacht van genieten. Maar helaas, in het donker zie je vaak helemaal niets van al dat moois, zo zonder verlichting! Veel te ingewikkeld, zo’n klus, zou je misschien denken. Echter, hier bij Snoei bevelen wij in-lite aan, een ideaal en veilig systeem voor tuinverlichting waar je niet eens een elektricien voor nodig hebt!

In-lite is een laagspanning systeem (12 volt), en kan daarom veilig en gemakkelijk geïnstalleerd worden. In vijf eenvoudige stappen kun jij al zelf verlichting in de tuin aanleggen. Wij leggen per stap uit hoe je dit doet:

Stap 1: Transformator (en lichtsensor) installeren
Stap 2: Kabel uitrollen
Stap 3: Easy-Lock aansluiten
Stap 4: Verbinding via de mini-connector maken
Stap 5: Armatuur plaatsen

En dan is er natuurlijk nog stap 6: genieten, maar laten we niet op de zaken vooruitlopen. Stroop de mouwen maar op, want wij gaan iets moois maken!

Stap 1: Transformator (en lichtsensor) installeren

Het ophangen en instellen van de in-lite transformator

Bij de term transformator denk je misschien eerder aan een groot apparaat, maar de in-lite transformatoren die wij in ons assortiment hebben, kun je gemakkelijk kwijt bij bijvoorbeeld de schuur, en staat niet in de weg. Sommige transformatoren hebben extra functies, zoals een timer of een lichtsensor, waardoor je niet onverhoopt alsnog een donkere tuin hebt wanneer je vergeten bent de transformator aan te zetten.

In-lite transformatoren zijn beschikbaar in verschillende wattage: 56 Watt, 108 Watt en 250 Watt, evenals transformatoren van 50VA en 100VA.  Let goed op welke transformator jij aanschaft: het totale wattage van de armaturen mag maximaal 90% zijn van het vermogen van de transformator die je wilt gebruiken. In het geval van bijvoorbeeld een 250 Watt transformator mag deze dus belast worden met maximaal 225 Watt aan in-lite armaturen.

Hoe bereken je het wattage van de in-lite transformator?

Je kunt eenvoudig uitrekenen welk wattage transformator nodig is. Kijk daarvoor eerst per in-lite armatuur hoeveel Watt deze verbruikt, en tel daarna het wattage van alle armaturen bij elkaar op. Dit totaal mag uiteraard nooit meer zijn (max. 90%) dan de hoeveelheid die de transformator aankan. Een voorbeeld:

Aantal Artikel Watt per stuk Watt totaal
6 in-lite muurlamp Cubid 0,5 3,0
4 in-lite staande lamp LIV LOW 2,0 8,0
Watt totaal 11,0

In dit geval is een transformator van 56 Watt meer dan voldoende.

Stap 2: Kabel uitrollen

Uitrollen van de kabel

Wanneer de transformator(en) en eventuele sensors bevestigd zijn, kunnen de kabels uitgerold worden, waardoor de armaturen van stroom zullen worden voorzien. Er zijn twee typen in-lite kabels: de 14/2 kabel (maximaal 40 meter lineair) en de 10/2 kabel (maximaal 80 meter). Per transformator kan één kabel worden getrokken, maar mocht u meerdere transformatoren gebruiken, dan wordt aangeraden één type kabel te blijven gebruiken om eventuele verwarring te voorkomen.

Het is verstandig om vooraf een kabelplan te maken: hierdoor weet je precies welke stroomkabel waar komt te liggen en welke lengte in-lite kabel (plus mogelijke verlengkabels en dergelijke) nodig zullen zijn. Zo kom je niet tijdens het uitrollen opeens voor verrassingen te staan – zoals het onverhoopt een kabelaftakking moeten maken, omdat de kabel niet bij alle armaturen kan komen.

Stap 3: Easy-Lock aansluiten

Het aansluiten van de Easy-Lock

Iedere in-lite armatuur is voorzien van een eigen Easy-Lock, waarmee eenvoudig een deel van de verbinding kan worden gelegd tussen de armatuur en de hoofdkabel. Dankzij de speciale gel die vrijkomt is de verbinding beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht of vuil.

De in-lite Easy-Lock is simpel aan te sluiten: klem de kabel in het bijgeleverde kabelgootje, plaats het geheel in de Easy-Lock en draai de dop aan tot een klik te horen is. Klaar is Kees.

Mocht je de armatuur toch ergens anders willen plaatsen, dan kun je eenvoudig de Easy-Lock loskoppelen. Door de speciale gel wordt de verbinding snel hersteld en krijg je geen beschadigingen aan de kabel.

Stap 4: Verbinding via de mini-connector maken

Het verbinden van de stroomkabel met de armatuur middels de mini-connector

Om de verbinding tussen stroomkabel en armatuur af te ronden is de mini-connector nodig. Net als de Easy-Lock is ook deze verbinding goed beschermd tegen vocht en andere invloeden van buitenaf.

De mini-connector zorgt ervoor dat de stroom ongehinderd naar de armatuur kan. Schuif hiervoor het uiteinde van de mini-connector in de Easy-Lock, en verbindt op dezelfde manier het andere uiteinde met de kabel van de armatuur. Deze laatste kabel is standaard ongeveer 60 centimeter lang, maar er kan een verlengkabel tussen de armatuurkabel en de mini-connector worden geplaatst om de afstand tot de hoofdkabel te vergroten.

Stap 5: Armatuur plaatsen

Als je al deze stappen hebt doorlopen, brandt er nu licht in uw armaturen (mits de transformator zo is ingesteld). Gefeliciteerd! Als laatste kun je de plaatsing van de armaturen nog wat aanpassen, zodat de tuin in het donker er op zijn mooist uitziet.

Stap 6: Genieten!

Genieten in de met in-lite producten verlichte tuin

De tuinverlichting is klaar. Laat de zwoele zomeravonden maar komen!