Welke verschillende soorten tuinverlichting zijn er?

Tuinverlichting

Op het moment dat dit artikel wordt geschreven, valt de regen met bakken tegelijk uit de lucht. De wolken zijn donkergrijs en over een paar uurtjes zal de vooralsnog verscholen zon het weer helemaal voor gezien houden. ’s Avonds zitten we binnen, zetten we de verwarming nog een graadje hoger en kijken we moedeloos hoe de regen tegen de ramen klettert. Bah, de herfst is weer duidelijk in Nederland.

Maar, gelukkig gloort er licht aan de horizon – nee, er gloort licht in de tuin! Niet langer kunnen we alleen overdag genieten van de mooie herfstkleuren om ons heen, dit kan nu ook heel gemakkelijk in de avond – met behulp van mooie tuinverlichting! Waar veel mensen enkel het interieur versieren met gezellige kaarsjes en versieringen in herfstkleuren, kun je nu ook sfeer in de tuin terugbrengen.

Maar voor je naar de winkel sprint om lampen te kopen, eerst nog even wat technische informatie…

Hoeveel voltampère heb ik nodig?

Er bestaan in feite twee verschillende soorten systemen om tuinverlichting aan te sluiten. Als eerste is er de tuinverlichting waarbij je het stekkertje van de armatuur direct in het stopcontact steekt. Deze sluit je zo op het lichtnet aan. Als alternatief zijn er systemen waarbij je een transformator op het lichtnet aansluit, die de armaturen die daaraan gekoppeld zijn, van stroom voorziet. Een belangrijk voordeel hiervan is dat sommige transformatoren (zoals de In-Lite SMART HUB-150) via een app bedienbaar zijn. Het aan- en uitschakelen van de armaturen kan zo gemakkelijk via de smartphone worden gedaan.

Heb jij behoefte aan enkel een muurlamp, kies dan voor een lamp die werkt op 100-230 Volt. Heb jij echter plannen om in de toekomst meer tuinverlichting te plaatsen, dan is het raadzaam om te kijken of het niet handig is om een 12 Volt-systeem te installeren. Dit is niet alleen veel energiezuiniger, maar ook gemakkelijker te onderhouden en te installeren dan een systeem wat op het lichtnet aangesloten moet worden.


Waar je misschien bij tuinverlichting direct denkt aan de simpele muurlamp die naast de deur hangt, zijn er nog vele andere soorten buitenverlichting die jouw tuin weer sfeervol kunnen maken. Wij onderscheiden hierin de volgende vijf categorieën:

Laten we ze allemaal even langslopen.

Muurlampen

Een muurlamp hebben we bijna allemaal: zo is er de lamp die naast de voordeur hangt, en misschien heb je (ook) eentje hangen op de muur van de schuur? Een muurlamp wordt vaak ingezet als afschrikmiddel tegen inbrekers of om het sleutelgat te vinden wanneer je laat thuis komt. Wist je dat een dergelijke lamp ook voor heel veel sfeer kan zorgen?

Afhankelijk van hoe de lamp geplaatst is, en hoe het licht onderbroken wordt, kun je hele mooi lichteffecten creëren.

Zo kan de muurlamp niet enkel functioneel zijn, maar zelfs als blikvanger in de tuin dienen.

Staande lampen

Staande lampen zijn wellicht de eerste soort lampen waar je – na muurverlichting – aan denkt bij het horen van het woord tuinverlichting. Veel mensen zien tuinverlichting namelijk niet als iets decoratie, maar puur functioneel. Staande lampen zijn dan over het algemeen de meest gangbare vorm van tuinverlichting en worden dan meestal gebruikt om een pad of een terras te beschijnen. De lamp is in dat geval bedoelt om enkel het gemak te vergroten: men wil zien hoe het pad loopt of waar het terras ophoudt. In sommige gevallen wordt de lamp ook als leeslamp gebruikt.

Er wordt dan echter niet stilgestaan bij het feit dat ook staande lampen gebruikt kunnen worden als decoratie in de tuin. Heb je bijvoorbeeld een klein stukje grond over, wat toch het hele jaar in de schaduw ligt en waar niets wil groeien? Zet er een mooie lamp neer om de leegte op te vullen: de lamp werkt dan niet meer ondersteunend, maar word ingezet als blikvanger.

Wij hebben zelf een zeer uitgebreid assortiment staande lampen in onze winkel, met armaturen in allerlei vormen en hoogtes. Kom eens langs en bekijk ze in onze nachttuin!

Spots

Heb je maar een klein tuintje, of houd je meer van een wat subtieler verlichting? Ga dan voor tuinspots – niet te verwarren met de inbouw- en opbouwspots die we verder in dit artikel nader toelichten.

Zoals het woord het al zegt, zijn spots bedoeld om iets in de spotlight te zetten. Het zijn relatief kleine lampjes die je gemakkelijk overal in de tuin kwijt kunt. In tegenstelling tot staande lampen worden ze vrijwel uitsluitend gebruikt om de blikvanger in de tuin te belichten, in plaats van zelf het onderwerp te zijn.

Dat betekent niet dat vorm ondergeschikt moet zijn aan functie: integendeel! De spots kunnen namelijk niet geheel weggestopt worden, anders kan het licht dat zij produceren nergens heen. Kies dus niet voor het eerste het beste spotje wat je tegenkomt, maar bedenk je ook of de stijl goed bij jouw smaak en tuin past.

Vergeet ook niet in het achterhoofd te houden dat ook spots verschillende soorten licht kunnen produceren. Niet alleen lichtkleur is belangrijk, maar ook het bereik van het licht en de felheid ervan. Heb je liever een brede bundel licht, of gaat jouw voorkeur naar een smalle lichtstraal? Welke kleur mag de armatuur zelf zijn?

Zie je die inbouwspots rondom de boom in de foto hierboven? Laten we het daar eens over hebben.

Inbouwspots

Inbouwspots ken je misschien al wel voor gebruik binnenshuis. Wist je dat je ze buiten in de tuin ook heel goed toe kunt passen? Je kunt een heel mooi effect creëren door binnen én buiten deze grondspots te gebruiken: zo maak je van de tuin een verlengstuk van jouw huis.

Waar je echter in huis vaak eerst een plafond moet verlagen om een inbouwspot te plaatsen (wat een gedoe!), kan het in de tuin veel gemakkelijker. Het is slechts een kwestie van een schepje pakken, kuiltje graven en klaar. En aangezien je in de tuin toch ook de bedrading mooi weg wilt werken, heb je die schep sowieso al nodig. Er komt dus zeer weinig bij kijken.

Het is wel wat lastiger als je een inbouwspot wilt verwerken in bijvoorbeeld een houten overkapping – maar daar heb je de vakmannen voor. Laat je niet uit het veld slaan: het kost misschien wat moeite om te plaatsen, maar het resultaat zal er zeker naar zijn!

Opbouwspots

Een vrij nieuwe en relatief onbekende categorie binnen de tuinverlichting is die van de opbouwspots. Waar je bij inbouwspots gewend bent om alleen de bovenkant van de spot te zien, is bij opbouwspots juist enkel de onderkant verscholen. Deze lampen zijn voorzien van een fraaie zijkant, die ook best gezien mag worden!

Opbouwspots zijn erg leuk om de overkapping of het tuinverblijf net dat extra beetje meer sfeer te geven.

Tafellampen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt: tafellampen kunnen ook heel leuk zijn om verlichting aan te brengen in de tuin. Zeker bij een kleine tuin of voor de tuinier die geen zin heeft om kabels te trekken, is de tafellamp dé oplossing.

Natuurlijk kun je zeggen: “Ja, maar ik vind kaarsen leuker” – maar kunnen jouw kaarsen ook muziek afspelen, verschillende kleuren licht schijnen of met een app aan- en uitgezet worden?

Cool, of niet?

Vijververlichting

Als laatste schijnen we nog even ons licht (ha!) op de vijververlichting. De mensen die geen vijver hebben, mogen nu hier klikken voor meer interessante tuinweetjes.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een vijver wilt aanleggen, maar het zijn wel de details als deze die van jouw tuin een plaatje maken.

Een van de meest bekende merken voor vijverbenodigdheden is Oase, dus misschien ben je hun vijververlichting ook wel eens tegengekomen. Mocht je in de tuin al In-Lite verlichting hebben of willen, dan is het handiger om ook voor vijververlichting in hun assortiment te kijken.


Hebben we je interesse voor tuinverlichting een beetje gewekt? Kom eens langs in onze nachttuin en zie met je eigen ogen wat de mogelijkheden zijn!