Tegels of klinkers: wat is het verschil?

Decoratieve afbeelding van klinkers ten behoeve van artikel

Het is zomer! Wellicht moet je nog eventjes doorwerken, maar nog even en dan kun je aan het einde van de dag (of week) weer lekker de auto thuis op de oprit parkeren en met een welverdiend glas bier of wijn heerlijk op jouw terras zitten luieren. Maar, voor dat alles heb je wel goede bestrating nodig.

Grind of split, flagstones, grote kiezels of boomschors, of misschien heb je liever de bekende tegels of klinkers? Er is keuze genoeg. Maar, wat is nu eigenlijk het verschil tussen die laatste twee? We leggen het je uit.

Het verschil in formaat kan verwarrend zijn

Over het algemeen kun je stellen dat klinkers kleiner zijn dan tegels. Echter, het venijn zit hem er in dat er geen duidelijke afspraken zijn over de minimum en maximum afmetingen van respectievelijk de tegel en de klinker. De grootste klinker die wij kennen heeft een afmeting van 20×30 centimeter, maar iemand anders zou dit wellicht eerder een tegel noemen. Dat is best verwarrend, maar geldt dus enkel voor de allergrootste klinkermaten.

Er bestaan daarnaast wel standaard klinkermaten: de bekendste is het waalformaat, maar we hebben ook nog het ijsselformaat, dikformaat, leiformaat (ook wel bekend als l-formaat) en keiformaat.

Waalformaat klinkers
Afmetingen

Waalformaat

Waalformaat

Sluiten
Ratio4:1
Lengte20 cm
Breedte5 cm
AantalCirca 100 stuks/m2
IJsselformaat klinkers
Afmetingen

IJsselformaat

IJsselformaat

Sluiten
Ratio3:1
Lengte15 cm
Breedte5 cm
AantalCirca 134 stuks/m2
Dikformaat klinkers
Afmetingen

Dikformaat

Dikformaat

Sluiten
Ratio3:1
Lengte20 cm
Breedte6 cm
AantalCirca 83 stuks/m2
Leiformaat klinkers
Afmetingen

Leiformaat

Leiformaat

Sluiten
Ratio4:1
Lengte24 cm
Breedte6 cm
AantalCirca 70 stuks/m2
Keiformaat klinkers
Afmetingen

Keiformaat

Keiformaat

Sluiten
Ratio2:1
Lengte20 cm
Breedte10 cm
AantalCirca 50 stuks/m2

Deze klinkers kunnen zowel op terrassen als opritten gebruikt worden, mits ze minimaal 8 cm dik zijn. Zijn ze dunner (de minimale dikte is 5 cm), dan wordt aangeraden ze enkel voor paden en terrassen te gebruiken.

En hoe zit het nu met tegels?

Tegels vind je in allerlei verschillende maten, waarbij de kleinste gangbare maat 20×30 is – hoewel je dit dus ook een klinker kunt noemen. De dikte is echter wel verschillend: onze keramische tegels zijn vaak slechts 2 cm (maar er zijn er ook van 4 cm!) dik, maar we hebben ook tegels van zo’n 10 à 12 centimeter.

Zelf aan de slag gaan

Voel jij je nu geïnspireerd zelf tegels of klinkers in de tuin te leggen? Ga dan snel naar onze webshop en kies wat moois uit!