Robotmaaiers: voor een mooi gazon zonder gedoe

Drie Gardena robotmaaiers in het gras

Chriet Titulaer zou ze voorspeld kunnen hebben: de robotmaaiers. Hét speelgoed van rijkeluismensen die liever lui dan moe zijn – maar is dat vooroordeel waar? Zijn robotmaaiers écht nog zo onbetaalbaar, en is hun enige voordeel het feit dat je niet zelf achter de grasmaaier hoeft te ploeteren? We duiken even in de wereld van de doe-het-niet-zelver.

Een introductie van de robotmaaier

Wat zijn robotmaaiers nu eigenlijk? Voor wie er nog nooit een heeft gezien: robotmaaiers zijn apparaten die vallen onder de categorieën domotica en artificial intelligence. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar een robotmaaier is dus eigenlijk niets anders dan een apparaat dat zelfstandig in jouw huis(houden) aan de slag kan. Simpel, en vooral: lekker makkelijk.

Robotmaaiers gaan dus uit zichzelf jouw grasveld onderhouden. Je kunt zelf instellen hoe vaak ze dit doen: vaak gebeurt dit handmatig, maar sommige maaiers zijn zelfs voorzien van een eigen app. Zo kun je gemakkelijk vanuit je luie stoel de maaisessie uitstellen, mocht de regen met bakken uit de lucht vallen.

Deze handige maaiers moeten natuurlijk binnen de grasperken blijven en niet de bloemperken snoeien, maar daar hebben ze wel eenmalig wat hulp bij nodig. Er zijn maaiers op de markt die volautomatisch werken, maar de meeste modellen werken op basis van een perimeter- of begrenzingsdraad, waardoor de maaier weet tot hoe ver hij mag komen.

https://www.youtube.com/watch?v=mPNcbZrSqVM

Zoals je kunt zien in bovenstaande (Engelstalig) video, hoef je niet bang te zijn dat je over de begrenzingsdraad struikelt. Mocht je toch het zekere voor het onzekere willen nemen, dan kun je de draad ook gemakkelijk ingraven.

Wat zijn de voordelen van een robotmaaier?

Ben je al enthousiast geworden? Er is nog meer…

1. Je hoeft niet zelf aan de slag

We noemden het al: de robotmaaier is ideaal voor wie liever lui dan moe is. Daarnaast is het natuurlijk ook een uitkomst als je gewoon weinig tijd hebt, of niet meer lichamelijk in staat bent om zelf het grasveld te onderhouden.

2. De maaier kan ook grote oppervlakken onderhouden

Fijn hé, zo’n grote tuin? Een robotmaaier klaagt niet als hij weer aan de slag moet – in tegenstelling tot jouw zoon of dochter. Voor de robot maakt het niet uit hoe groot de klus is.

3. Het gras is altijd netjes

Omdat robotmaaiers regelmatig aan het werk gaan, blijft het gras altijd op dezelfde lengte – maar dat spreekt voor zich.

4. Het gras wordt regelmatig bemest

Je kunt natuurlijk iedere dag achter de maaier aanlopen om het gemaaide gras weg te halen, maar dit raden wij juist af. Wanneer je dit dode gras laat liggen, zal het namelijk als bemesting dienen voor het jonge groen!

Je hoeft dus ook je handen niet meer aan (kunst)mest vuil te maken.

Robotmaaier in het gras

Wat zijn de nadelen van een robotmaaier?

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan een robotmaaier.

1. Robotmaaiers zijn prijzig

Tja, de aanschafprijs begint vaak al bij een paar honderd euro, en dat is natuurlijk geen kattenpis. Maar wees eens eerlijk: een goede kwaliteit motormaaier is ook niet goedkoop – en dan hebben we het niet eens over die grote apparaten waar je zelf op kunt zitten.

2. De accu moet telkens opgeladen worden

Een robot leeft op elektriciteit, en dus moet hij natuurlijk wel eens opgeladen worden. De apparaten worden echter wel steeds energiezuiniger, en bovendien kan de maaier zelf terugrijden naar het laadstation. Daar heb je dus eigenlijk geen omkijken naar.

3. De gazonranden moet je zelf knippen

Ja, dat kan nog best een klus zijn. De meeste gazonranden – mits de perimeterdraad goed is ingesteld – kunnen wel geknipt worden, maar als je bijvoorbeeld grind hebt liggen, wordt het een ander verhaal. Maar, bekijk het positief: je moet dan wel de randen knippen, maar je had ook de randen kunnen knippen én het gras kunnen maaien.

4. De mesjes moeten gecontroleerd en vervangen worden

Dit ligt wel erg voor de hand, maar natuurlijk worden de mesjes wel eens bot en moeten er nieuwe messen in. Dat heb je met alle soorten grasmaaiers. Bovendien zijn de messen van handmaaiers duurder dan de messen die bij robotmaaiers gebruikt worden!

Werkgebied van de robotmaaier

Wat voor robotmaaiers zijn er?

Ben je al om en sta je te popelen om in de winkel een robotmaaier uit te zoeken? Je hebt de keuze twee verschillende types: de maaiers met scharnierende messen – deze komt het meest voor, naast de soort met één vast maaimes, welke je niet zo vaak ziet.

De maaier met scharnierende messen is namelijk mede zo populair vanwege zijn belangrijkste voordeel: het is veilig voor kinderen en dieren. Het maaimechanisme bestaat namelijk uit een roterende schijf met drie inklapbare mesjes, waarbij de mesjes uitklappen door het draaien van de schijf. Mocht de robotmaaier detecteren dat hij ergens tegenaan stoot, dan stopt de schijf direct met roteren en klappen de mesjes weer in. Zo voorkom je niet alleen snijwonden, maar ook schade aan de maaier. Dit gebeurt ook wanneer de maaier takjes en andere grote obstakels in het gras tegenkomt, dus houd hier rekening mee.

Daarbij zijn vervangende mesjes in vergelijking met die van een maaier met één vast maaimes relatief goedkoop, en kost het maaien zelf minder energie – dus minder geld!

Gras

Waar moet ik op letten bij het kopen van een robotmaaier?

Er zijn verschillende onderscheidende factoren bij aanschaffen van van een robotmaaier.

  • Maaioppervlak / capaciteit: is de maaier geschikt voor een kleine, middelgrote of grote tuin?
  • Maaisnelheid: hoe snel wil je de klus geklaard hebben?
  • Grip: mocht het nodig zijn, is de robot dan geschikt voor een onregelmatiger of heuvelachtiger oppervlak?
  • Accuduur: hoe vaak moet de robot aan de lader?
  • Prijs: wat past er binnen jouw budget?

Heb je al een idee waar je naar op zoek bent, of zie je door de bomen het bos niet meer? Kom even langs of geef ons een belletje, dan helpen wij je graag.