Mijn tuintje is zo klein: 4 tips om de tuin groter te doen lijken

Grote tuin

Er zijn maar weinig mensen die zullen zeggen: “Had ik maar een heel klein tuintje.” Integendeel, de meeste mensen die in de afgelopen week op onze poll reageerden, willen juist een grotere tuin! Maar wat nu als dat er niet inzit, moet jij je er dan maar gewoon bij neerleggen? Nee joh!

Wij hebben hier de vier beste tips om jouw tuin groter te doen lijken.

Tip 1: Houd de kleuren rustig

Dit is de beste tip voor wanneer je niet de gehele tuin om wilt gooien: bekijk met een kritische blik het kleurgebruik in de tuin. Is de tuin een mengelmoes van alle kleuren van de regenboog, dan zal dit de ruimtelijkheid niet ten goede komen.

Het beste kun je er daarom voor kiezen om bloeiende struiken en bloemen in dezelfde kleurtint te houden. Hierdoor creëer je rust in de tuin, en lijkt hij optisch groter. Een nog betere tip is om hiermee te variëren: plaats vooraan in de tuin planten en bloemen die donkerder van kleur zijn, en laat de kleuren geleidelijk lichter worden naarmate je dieper in de tuin komt. Je krijgt hiermee een ruimtelijk effect.

Tip 2: Maak er geen rommeltje van

Chaos zorgt er voor dat alles op je af lijkt te komen, of niet soms? Dat geldt ook voor jouw tuin. Als in de tuin alles door elkaar staat: een bosje bloemen hier, een struikje daar, wat plukjes gras er ook nog naast – dan wordt het een zootje.

Verdeel eerder de tuin in vlakken. Het lijkt vreemd, maar door gebruik te maken van grotere vlakken in de tuin, zal de tuin ook daadwerkelijk groter lijken! Als je de vlakken nu ook nog symmetrisch verdeelt, dan zal dit de ruimtelijkheid zeker verbeteren. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan door de vlakken kleiner te maken, naarmate je verder de tuin in gaat.

Tip 3: Vergeet de bestrating niet

Ook de tegels ontkomen niet aan het effect wat we hierboven beschreven: grotere tegels laten een kleine tuin daadwerkelijk groter lijken. Nu is het misschien een beetje ondoenlijk om kleinere tegels te plaatsen naarmate je verder het pad volgt, maar wat je wel kunt doen is het pad breder maken aan het begin, en het verderop smaller maken. Zo krijg je een mooi optisch effect.

Tip 4: Zorg voor horizontale lijnen

Bij kleding hoor je vaak: horizontale lijnen maken je breed, maar wist je dat ze jouw tuin ook dieper kunnen laten lijken? Gebruik dus geen verticale planken in de schutting, maar plaats ze eens horizontaal. Je zult versteld staan van het effect.