In 7 stappen een houten tuinscherm plaatsen

Basis Jumbo tuinscherm

Een schutting heeft eigenlijk iedereen nodig. Zoals we al eerder uitlegden zijn er diverse soorten tuinafscheidingen waar je voor kunt kiezen om wat privacy in de tuin en in huis te verkrijgen, en het bijna kant-en-klare houten tuinscherm is er daar één van.

Waarom zou je kiezen voor een dergelijk scherm? Omdat je er weinig werk aan hebt natuurlijk, en gemak dient nu eenmaal de mens. Mocht je liever en compleet eigen en unieke schutting willen, dan kun je er voor kiezen om zelf met rabatdelen aan de slag te gaan, maar in dit artikel leggen we uit hoe ook jij in 7 simpele stappen een tuinscherm in de tuin kunt plaatsen. Te beginnen bij…

Stap 1: Berekenen

Voordat je naar de winkel racet om een mooi tuinscherm uit te kiezen, zul je wel eerst de nodige voorbereidingen moeten treffen. Zo moet je niet alleen rekening houden met de gewenste afstand waarover de schutting geplaatst wordt, maar ook met de palen waar het tuinscherm aan vast zal worden gemaakt en het schuttingbeslag.

Plaats daarom eerst een aantal paaltjes op de plaatsen waar de schutting moet beginnen en eindigen. Span een draad tussen de twee palen en zorg ervoor dan deze helemaal waterpas is. De draad kan het beste gespannen worden op dezelfde hoogte als waar je wilt dat de onderkant van het tuinscherm komt: laat deze nooit op de aarde rusten, want dan krijg je houtrot!

Meet met een landmeter de lengte van de draad. Reken aan de hand daarvan uit hoeveel palen en planken/schermen je nodig hebt, of gebruik voor het gemak onze handige rekentool:

Schutting calculator

cm

Vul de afstand in van paal tot paal in centimeters .

cm

Vul de diameter of breedte van een schuttingpaal in centimeters in.

cm

Vul de breedte in van een tuinscherm in centimeters.

Voor deze schutting heb je nodig:


tuinschermtuinschermen


schuttingpalen


stuks schuttingbeslag

Optioneel: afdekregels
en zakken turbobeton

Inclusief ruimte voor schuttingbeslag.
Zaag het laatste scherm naar wens op maat.

Klaar met rekenen? Haal dan niet de paaltjes en draad weg, maar laat ze zitten tot jij klaar bent om de tuinschermen te plaatsen. Je kunt ze als hulpmiddel gebruiken voor het monteren van de schutting. Voor het gemak kun je, aan de hand van de berekening, ook paaltjes plaatsen waar je wilt dat de overige schuttingpalen moeten komen.

Hillhout tuinscherm Excellent

Stap 2: Voorbereiden

Wanneer alles berekend is en de tuinschermen en schuttingpalen klaar staan om gemonteerd te worden, is het tijd om alle benodigdheden klaar te leggen. Voor het plaatsen van tuinschermen heb je het volgende nodig:

Voor je gaat beginnen, is het natuurlijk belangrijk om de grond goed schoon en strak te maken. Gebruik indien nodig ophoogzand om de grond overal even hoog te maken.

Stap 3: Graaf de gaten – of niet

Gebruik je metplaten, dan kun je deze stap overslaan.

Graaf een gat voor de paal
Graaf een gat voor de paal

Begin met het graven van de gaten voor waar de schuttingpalen zullen worden geplaatst – dit gaat het gemakkelijkst met een grondboor. Zorg er voor dat het gat zo diep is dat de paal er voor minimaal 1/3 in verdwijnt, zodat je weet dat deze stevig staat. Let er daarbij wel op dat de paal 180cm boven het eerder gespannen touw uitsteekt.

Je kunt het beste de gaten eerst schuin afsteken, om daarna de diepte in te gaan. Zo heb je meer controle over de positie van de paal.

Dit betekent dat de palen die je gebruikt, minimaal 2,70m lang moeten zijn: 3 meter is zelfs nog beter. Een kortere paal zal minder goed of zelfs helemaal niet bestand zijn tegen een flinke herfststorm.

Stap 4: Plaats de palen

Alle gaten zijn gegraven en de palen staan klaar om de grond in te gaan. Je hebt verschillende mogelijkheden om ze te verankeren:

  • Snelbeton (turbobeton): de sterkste keuze, maar ook lastiger dan de andere twee om eventueel aan te passen of te verwijderen;
  • Metplaten: handig voor als je geen gat kunt graven. Ook is het hout zo minder vatbaar voor houtrot;
  • Metpalen:het hout is naar men zegt minder vatbaar voor houtrot. Een vrij ouderwetse methode die tegenwoordig weinig meer wordt gebruikt.

Hoe verwerk ik snelbeton?

Plaats de paal zo, dat deze 180cm boven de gespannen draad uitkomt. Vul het gat voor de helft met water en voeg het droge snelbeton er aan toe). Houd de paal recht (gebruik een waterpas) terwijl het beton droogt. Dit duurt in totaal zo’n 15 minuten, maar de paal kan eerder vrij staan.

Hoe verwerk ik metplaten?

Gebruik houtdraadbouten om de metplaat te bevestigen aan de vlonder of de ondergrond waar de paal op geplaatst wordt. Een metplaat wordt gebruikt, wanneer het graven van een gat voor het plaatsen van een paal geen optie is.

Hout kan gaan rotten op de plaats waar het in aanraking komt met zowel lucht als vocht. Gebruik hardhout en onderhoud het hout regelmatig om er langer van te genieten.

Woodvision Basic scherm

Stap 5: Bevestig het schuttingbeslag

Bevestig het schuttingbeslag aan de paal, maar om te beginnen enkel aan de eerste en tweede paal. Mocht je een foutje maken, dan is er zo minder te corrigeren dan wanneer je meteen alle beslag monteert.

Om te voorkomen dat je scheve schuttingwanden krijgt, kun je het beslag het beste bevestigen als de palen al verankerd staan. Vergeet er niet voor te zorgen dat het tuinscherm een paar centimeter boven de grond hangt.

Stap 6: Bevestig het tuinscherm

Bevestig de schuttingwand en herhaal stap 3 t/m 6 voor de rest van de tuinschermen. Het laatste scherm moet eventueel op maat gezaagd worden.

Eventueel kun je de schutting laten rusten op een betonband of betonplaat. Graaf dan bij stap 2 een geul van ongeveer 20cm diep om het beton in te plaatsen.

Stap 7: Werk de schutting af

Bijna klaar! Stamp de aarde rondom de schutting aan, zodat het er netjes uitziet en de schutting zo stabiel mogelijk staat. Om lang van de schutting te kunnen blijven genieten, onderhoud je deze met verf, beits of olie.

Ook kun je de schuttingschermen voorzien van afdeklatten/afdekkappen, waarmee je voorkomt dat door regenwater de bovenkant van de schutting last van houtrot krijgt. Bovendien is de schutting zo netjes afgewerkt.

Paalornamenten
Paalornamenten om de schutting helemaal af te maken

Vergeet trouwens niet rekening te houden met alle wetgeving en andere regels rondom tuinafscheidingen.

Staat jouw schutting al klaar? Blijf hem dan goed onderhouden!