Hoeveel kost een schutting?

Mensen gaan door de schuttingopening

Het is nu wel heerlijk zacht winterweer, maar binnenkort zullen we vast wel weer te maken krijgen met een bekend jaarlijks fenomeen: winterstormen. Is jouw schutting sterk genoeg om deze flinke stormen te weerstaan, of is het tijd om (sowieso) een vervangend exemplaar te gaan zoeken?

Waar kun je dan het beste beginnen? Bij het opstellen van een budget natuurlijk! Daarom kijken we nu eerst naar welke kosten je rekening mee moet houden, zodat jij straks niet voor verassingen komt te staan.

Welke kostenposten moet ik rekening mee houden?

Er zijn verschillende kostenposten die in het achterhoofd gehouden moeten worden, wil je een nieuwe schutting plaatsen, namelijk:

  • Materiaalkosten
  • Montagekosten
  • Begroeiing

Zoals altijd lopen we alle punten een voor een na.

Materiaalkosten

Een nieuwe schutting kost uiteraard geld, maar hoe hoog het bedrag onderaan de bon is, hangt af van verschillende factoren.

We beginnen bij welk type schutting en schuttingpoort je wilt. Zoek je een kant-en-klaar tuinscherm, of wil je liever zelf met losse planken aan de slag? Een tuinscherm lijkt de meest logische keuze te zijn: het plaatsen ervan gaat snel en gemakkelijk – en zeker als je ons stappenplan volgt. Ga je zelf aan de slag met los hout, dan ben je vaak niet alleen duurder uit, maar kost het je ook meer tijd en moeite.

Daarnaast dien je rekening te houden met welke houtsoort je wilt gebruiken voor de schutting en de schuttingpalen. Hardhout is natuurlijk het best en meest duurzaam, maar heeft ook de hoogste aanschafprijs. Dat betekent dat hoe goedkoper het hout is, hoe meer je vaak inlevert op de levensduur van de schutting. Naast hardhout zijn douglas, vuren en grenen ook populaire houtsoorten, waarvan grenen de goedkoopste is.

Als laatste moet je natuurlijk weten hoe lang de schutting zal worden? Wil je de gehele tuin omheinen met dezelfde tuinscheiding, of wissel je het liever af? Gebruik onze handige rekentool om te berekenen hoeveel schuttingwanden, palen en ander materiaal je nodig hebt.

Vrouw die door de schutingpoort loopt

Montagekosten

Montagekosten kun je onderverdelen in voorrij- en administratiekosten (vaak een vast bedrag) en het uurloon – wat gemiddeld ongeveer €45 bedraagt. Hoe hoog de rekening uiteindelijk zal zijn, is dus deels afhankelijk van de hoeveelheid werk die de hovenier moet verzetten. Dit hangt weer af van onder meer:

  • Benodigde voorbereidingen;
  • De gewenste schuttinglengte (hoe langer, hoe langer de hovenier bezig is);
  • Hoe de schutting bevestigd zal worden (moeten er gaten gegraven worden of niet);
  • De grondsoort;
  • Het aantal hoveniers.

En uiteraard tellen andere factoren, zoals het weer, ook mee in hoeveel tijd er uiteindelijk nodig zal zijn om de schutting neer te zetten.

Montagekosten zijn een optionele kostenpost: wil je geld besparen en ben je handig genoeg, dan kun je de schutting zelf in elkaar zetten. Laat je liever een hovenier doen waar hij goed in is, dan moet je rekening houden met de kosten die daaraan verbonden zijn.

Zit je nog te twijfelen of je een hovenier in moet schakelen? Lees dan ons artikel over de voordelen van het inhuren van een professional, of neem direct een kijkje in ons hoveniersoverzicht.

Woodvision Basic scherm

Begroeiing

Ook het toevoegen van begroeiing is optioneel: niet iedereen wil immers een groene tuinwand. Diegenen die wel graag een muur van planten willen, moeten er aan denken niet alleen de kosten van de planten in de begroting op te nemen, maar ook de prijs van gaaspanelen. De planten blijven namelijk niet vanzelf hangen.

Gaaspanelen zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar: zo kun je ze kopen as is, waarbij je dus enkel een raamwerk van gaas hebt wat je zelf moet bevestigen. Ook leuk zijn de gaaspanelen met omlijsting: die zien er net wat meer “af” uit, en zijn ook in verschillende afmetingen verkrijgbaar. De prijzen verschillen wel: de prijs van een “kaal” gaaspaneel van 90x180cm is €12,95, terwijl de prijs van een gaaspaneel met omlijsting van dezelfde maat twee tientjes hoger ligt.

Bespaartips

Een nieuwe schutting kost wat, maar dat betekent niet dat je altijd het maximum bedrag moet betalen. We gaven al aan bij de montagekosten en de begroeiing dat je er ook voor kunt kiezen om zelf aan de slag te gaan, of de planten weg kunt laten.

Er zijn nog meer posten waarop je kunt besparen. Denk eens aan de leverkosten: die heb je niet, wanneer je zelf de materialen bij de winkel afhaalt! Het enige wat jij wel nodig hebt, is een trekhaak en een aanhangwagen. Bovendien kun je bij Snoei bij een besteding van minimaal €650 jouw bestelling gratis laten thuisbezorgen (tot een straal van 25km om Bleiswijk).

Ook kun je geld besparen door, wanneer je een hovenier wilt inhuren, al het voorbereidende werk zelf te doen. Maak de grond vrij en glad, zorg er voor dat de grond even hoog is… en zo zijn er nog wel meer van dit soort klusjes die je misschien best zelf kunt doen.

Als laatste kun je ook gemakkelijk de helft van het geld in eigen zak houden… door de rekening te delen met de buren. Als jullie allebei een nieuwe schutting willen en deze op de erfgrens geplaatst wordt, dan mag je de rekening 50-50 delen! Dat scheelt een hoop geld.