Hoe kan ik het best mijn kunstgras onderhouden?

Blad op het kunstgras

Als je kunstgras koopt, zou je denken dat je er nooit meer naar om hoeft te kijken. Je hoeft immers niet meer te bemesten, sproeien en – het belangrijkste van allemaal – nooit meer te maaien!

Maar ja, het blijft een kunststof product, en het ligt wel het hele jaar door in weer en wind buiten. Als jij jouw kunstgras over een paar jaar er net zo mooi uit wilt laten zien als nu, dan hebben wij een paar onderhoudstips voor je.

1. Verwijder blaadjes

Afgevallen, dode herfstblaadjes. In het begin, als ze er net liggen, kunnen de bladeren voor een prachtig, veelkleurig tapijt in de tuin zorgen. Maar wacht een paar dagen, en er zal weinig moois van overblijven. Het bladafval vergaat namelijk wel, maar kunstgras neemt het niet op. Zo krijg je dus op gegeven moment een vieze laag van rottende bladeren op jouw kunstgras.

Daarom kun je beter direct met een hark of bladblazer de bladeren verwijderen. Hoe langer de blaadjes blijven liggen, hoe groter de kans dat ze bij het harken uit elkaar vallen. Als dat gebeurt, heb jij straks in plaats van tien bladeren opeens honderden kleine bladsnippers liggen, die met veel moeite verwijderd moeten worden. Wees er dus als de kippen bij en haal weg dat blad!

Herfstblad op het gras
Foto © Mabel Amber

2. Verwijder onkruid

Kunstgras wordt geleverd in rollen: dat is niet alleen handig om te leggen, maar door de vaste kunststof bodem heeft onkruid ook niet de kans om zich tussen de grassprieten te nestelen. Zonlicht kan namelijk niet door de bodem van de matten dringen, waardoor zal er weinig onder zal kunnen groeien.

Maar let op de randjes! Langs de randen van jouw grasperk kan wel onkruid groeien. Zeker tijdens onze huidige zachte winter heeft onkruid flink van de lage temperaturen en regenval kunnen profiteren. Het is daarom belangrijk om de borders regelmatig te controleren en bij te werken.

3. Pak de tuinslang

Kunstgras is er niet alleen om naar te kijken, maar ook om overheen te lopen. De kans is dus groot dat het gras een keer vies wordt: de kinderen lopen er met de modderlaarzen overheen, de kat kon niet op tijd de kattenbak bereiken… Jakkes! Dat wil je zo snel mogelijk weg hebben.

Wees niet bang: je hoeft niet met een zwabber elk grassprietje af te nemen. Pak gewoon de tuinslang! Voor hardnekkige vlekken kun je warm water gebruiken – let op, dit mag niet heet zijn: heet water kan het gras beschadigen! Desnoods kun je groene zeep pakken om het gras schoon te borstelen. Mocht je er écht niet uit komen (of gewoon geen zin hebben in schoonmaken), dan zijn er ook gespecialiseerde schoonmaakbedrijven die je in kunt huren.

Tuinslang naast het gazon
Foto © torstensimon

4. Ga bezemen

Gras… bezemen? Jazeker! Is jouw kunstgras door de jaren heen helemaal plat gelopen, wees dan niet bang dat je een nieuwe grasmat moet aanschaffen. Een harde bezem biedt de redding.

Veeg de bezem over het gras, tegen de vezels in. De grassprieten zullen zo snel en zonder veel moeite weer rechtop staan. Je zult zien dat als jij klaar bent, het gras weer een stuk natuurlijker oogt.


Heb jij nog andere tips om kunstgras goed te onderhouden? Deel ze met ons op onze Facebookpagina!