Hoe jij ook in de winter van de tuin kunt genieten

Herfstbladeren bedekt met rijp in de winter

Winter? Waar heb je het over? Het is dan wel koud, maar zo lang er geen sneeuw valt en de Elfstedentocht nog niet gereden kan worden, is het voor ons nog geen winter. Wij zijn dan ook van die types die juist nu lekker buiten in het tuinverblijf gaan zitten. Warme trui aan, plaid om, glas (warme) wijn er bij… dat is toch heerlijk?

Maar zeg nou zelf; hoe vaak krijgen wij ’s winters nou sneeuw te zien? Er valt meestal regen… en toch is ook dat geen reden om direct het huis in te vluchten. Nee, er zijn vele manieren waarop jij ook deze winter heerlijk van jouw tuin kunt genieten.

Overkapping of tuinhuis

Straks, als de eerste sneeuwvlokjes langzaam naar beneden dwarrelen, dan kan ook jij heerlijk van onder de afdak van het tuinhuis of de overkapping staren naar de donkere lucht. Terwijl je kleine wolkjes stoom kunt zien als je uitademt, zit jij nog heerlijk warm naast de brandende vuurschaal. Je blijft heerlijk warm en droog onder de overkapping. Wat zal jij lekker slapen vannacht.

Geef toe: dat zorgt er toch voor dat het een beetje voelt alsof je op wintersportvakantie bent?

Tuinverlichting

Ga je toch liever binnenshuis van de winter genieten? Zorg er dan voor dat Sinterklaas tegen het einde van het jaar de weg naar jouw huis kan vinden en zorg voor een goede verlichting in de tuin! Je wilt die arme man toch niet ergens over laten struikelen..?

Bovendien ziet zo’n mooi verlichte tuin er net wat uitnodigender, mooier en sfeervoller uit dan een compleet zwarte, onverlichte tuin. Tuinverlichting met een laag voltage kun je heel gemakkelijk zelf installeren, dus dat is ook voor jou al een struikelblok minder!

Vergeet daarnaast niet: van een tuin zonder tuinverlichting kun je maar een kwart van een jaar genieten. In de avond kun je zonder verlichting niets zien van alle mooie planten en de fraaie bestrating, en buiten de zomermaanden om zullen de meeste mensen eerder binnen gaan zitten. Dan kun je van de tuin zonder verlichting helemaal niets zien.

Sneeuw op de verlichte tuinmeuebelen

Wintervast groen

Vinden jullie foto’s van een sneeuwlandschap ook zo mooi? Daar staat vaak niet alleen een helling met sneeuw op, maar ook mooie bomen! Natuurlijk niet alleen kale takken die met sneeuw bedekt zijn, maar vooral van die grote, altijd groen blijvende bomen. Zo prachtig, hoe het groen contrasteert met de witte sneeuw… is het geen plaatje?

Nou zijn de bomen in foto’s van winterlandschappen wel vaak uit de kluiten gewassen exemplaren, maar iedere boom begint immers klein. Wil jij ook met een boom wat kleur aan de tuin toevoegen? Geef de jonge boom dan de beste basis, en bescherm hem met een boomhouder tegen omwaaien tijdens een herfststorm.

Plannen maken

De wintermaanden zijn vaak helemaal volgepland. Eerst de feestdagen, daarna de vele sportschoolbezoekjes in een poging de nieuwe voornemens waar te maken… om ze in februari weer te negeren en je te bedenken dat je eigenlijk dit jaar niet alleen jezelf, maar ook de tuin wilde veranderen.

Slecht nieuws: de agenda van een hovenier zal dan waarschijnlijk al helemaal volgepland zijn voor de rest van het jaar. Je kunt uiteraard zelf aan de slag gaan (weet je het zeker?), maar dat betekent dat jij heel snel nog heel veel moet regelen. Denk eens aan een ontwerp voor de tuin maken, tegels uitzoeken en bestellen, een lichtplan opstellen… zo veel te doen, zo weinig tijd – want februari is al zo kort!

Grijp dus je kans en ga nu al, nu de winter nog maar een paar weekjes weg is, plannen maken voor het voorjaar. Zo kun je op je gemak inspiratie opdoen, bedenken wat je wilt en met een hovenier contact opnemen. Vergeet bij het aanleggen van de tuin niet de meest voorkomende valkuilen te vermijden.