Gaap… mijn tuin is saai

Meisje wat zich verveeld in een tuin die saai is

Val je bijna in slaap als je een blik naar buiten werpt of mis je gewoon “iets” in de tuin – maar kun je er niet goed de vinger op leggen wat dat dan precies is? Een net te saai, leeg hoekje, of gewoon wat kleur? Wellicht ontbreekt er gewoon een blikvanger?

Dat probleem kennen we.

Op Pinterest zie je de leukste tuinen langskomen, dus is dat ook de ideale manier om inspiratie op te doen. Ook onze tuinstijlen zijn een bron van inspiratie – maar om het professioneel (en wellicht ook rigoureus) aan te pakken, is het wellicht handiger om een hovenier of tuinarchitect in te schakelen. Wil je liever klein beginnen, dan hebben wij een uitgebreide lijst met manieren en verschillende soorten decoratie, waarmee jouw tuin zeker niet meer saai zal zijn!

We beginnen bij…

Tuinverlichting

Het is niet per se nodig om een nieuwe blikvanger toe te voegen aan de tuin: soms heeft het belangrijkste element in de tuin slechts wat meer aandacht nodig. Hoe beter dan die aandacht te geven, door dit element letterlijk in de spotlight te zetten? Richt bijvoorbeeld een mooie lichtbundel op een statige boom of benadruk de mooie lijnen in het wandelpad door er kleine grondspots vlak naast te plaatsen.

Je kunt verlichting natuurlijk ook als blikvanger zelf inzetten. Kies een armatuur met een bijzondere lichtbundel, zoals de Maretti Eclipse of de In-Lite EVO, en gebruik deze om de aandacht naartoe te trekken.

Waterelementen

Waar je van tuinverlichting grotendeels enkel ’s avonds en ’s nachts kunt genieten (al zien de armaturen zelf er ook mooi uit), past wellicht een element wat altijd zichtbaar is meer bij jouw smaak.

Dat brengt ons bij bijvoorbeeld waterelementen. Simpel, weinig gedoe om te plaatsen, en desnoods voor extra effect kan deze ook nog eens van tuinverlichting worden voorzien. Neem bijvoorbeeld een cortenstaal watertafel: de tuin krijgt meteen wat kleur, en het fonteintje zorgt voor leven in de brouwerij. Weg saaiheid.

Vijver

Wil je het toch wat groter en rigoureuzer aanpakken? Ga dan voor een vijver! Het is een wat grotere investering, maar resultaat zal er ongetwijfeld naar zijn. Met een vijver geef je de tuin een complete transformatie!

Wat heb ik nodig voor een vijver?

Rustgevende vijver

Let er wel op dat bij het aanleggen van een vijver heel wat komt kijken. Het is niet een kwestie van simpelweg “ik graaf een kuil, leg er vijverfolie in en zet de tuinslang aan” – tenzij je een voetenbadje in plaats van een vijver wilt. Een vijver zul je ook van filtratie en beluchting moeten voorzien, anders is jouw vijverplanten geen lang leven beschoren.

Vergeet bovendien niet de bodem van de vijver te voorzien van een goede bedekking, zoals grind of split. Denk bijvoorbeeld aan Lava split: een mooie, rode splitsoort die ook vaak gebruikt wordt in vijverfilters. Was het split eerst goed: sommige stoffen in de steentjes kunnen de waterkwaliteit (dus ook de gezondheid van planten en vissen) beïnvloeden. Dit gaat natuurlijk op voor alle stenen, vijveraccessoires etc. die in de vijver geplaatst worden. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen en eerst alles even goed wassen vóór het de vijver in gaat.

Waar moet ik rekening mee houden?

Ga ook niet op één dag de vijver bouwen en van vijverplanten en vissen voorzien. Een vijver is een nieuw en geïsoleerd ecosysteem, wat even tijd nodig heeft om op te starten. Het water bevat niet direct de juiste bacteriën en waterwaarden (zoals nitraat, nitriet en ammoniak) voor goede plantgroei. Haastige spoed is zelden goed: als je te snel te veel wilt, loop je kans op algengroei en planten- en vissensterfte.

Is de vijver helemaal voorzien van planten, vissen en verlichting (kan ook onder water!), maar mis je toch de puntjes op de i? Blijft jouw tuin nog een tikkeltje saai? Kijk dan eens of een grote of kleine fontein iets voor jou is. Dat kan toch net even de finishing touch zijn waar jij naar op zoek bent.

Bloembakken

In plaats van de diepte in te gaan, kun je ook de hoogte kiezen: ga niet voor water, maar kies een mooie bloembak. Het voordeel van een bloembak is, dat je deze overal in de tuin kunt neerzetten. Houd natuurlijk wel rekening met de gewenste hoeveelheid zonlicht van de bloemen.

Bloembakken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, materialen en stijlen. Zo is er altijd wel een die perfect in jouw tuin past. Plant er mooie bloemen of een kleine struik of boom in (afhankelijk van de grootte van de bloembak), die jouw tuin opfleurt. Denk bijvoorbeeld aan het planten van een veelkleurige hortensia of Japanse esdoorn. Vergeet niet hydrokorrels toe te voegen voor een goede drainage.

Tuindecoratie

Andere tuindecoratie die wellicht wel een plekje in jouw tuin verdient, zijn bijvoorbeeld vuurschalen. Deze sfeervolle schalen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar, dus maakt het niet uit hoeveel ruimte je hebt. Zoek je een meer permanente decoratie? Denk dan eens aan een mooie rozenboog, waarmee je een romantisch tintje aan de tuin kunt geven. Niemand die jouw tuin dan nog saai noemt.

Je kunt daarnaast alle kanten op met vijverranden (stapelstrips) en muurpanelen. Gebruik vijverranden en opsluitbanden om bijvoorbeeld een fraai bloemperk aan de tuin toe te voegen. Muurpanelen zijn ideaal om een saai of onooglijk muurtje eenvoudig om te toveren in een prachtige natuurstenen wand.

Tuinmeubelen

Soms is het enige wat aan de tuin ontbreekt niet (enkel) decoratief, maar functioneel! De meeste mensen hebben wel een paar tuinstoelen staan: van klassieke witte (met soms wat accenten van groene aanslag) plastic kuipstoelen tot robuuste houten vouwstoelen.

Die stoelen zijn handig, maar niet altijd even praktisch. Kun je ze ook gebruiken om mee aan de tuintafel te zitten, of zijn ze daarvoor te breed? Wat doe je als je een (kinder)feestje hebt: waar laat je alle gasten? Denk dan aan het aanschaffen van een picknicktafel: handig, maar bovenal supergezellig!

Een nieuw kleurtje

Vind je alle bovenstaande suggesties net wat té ingrijpend, tijdrovend of gewoon duur, maar zoek je toch naar iets nieuws om jouw tuin minder saai te maken? Kijk dan naar wat je al hebt, en probeer dit nieuw leven te geven. Met een laagje verf of lak over de tuinmeubelen of het tuinhout ziet jouw tuin er als nieuw uit.


En, ga jij of heb jij de tuin vernieuwd met een van de bovenstaande ideeën? We zijn erg benieuwd naar het resultaat: stuur ons een foto of tag ons op Facebook! Weg met die saaie tuinen!