Erfafscheidingen: rompslomp en regels

Hand die door erfafscheidingen bloemen geeft an de buren

In 2016 was één op de vier woningen een tussen- of hoekwoning: 25% van de Nederlandse bevolking had dus te maken met buren. En of je de buren nu wel of niet kunt luchten of zien: als het gaat om erfafscheidingen, zul je met ze te maken hebben. Of misschien toch niet…

Stel: jouw schutting is hard aan vervanging toe. Er kunnen zich hierbij drie situaties voordoen:

Welke situatie is op jou van toepassing? En met welke regels en wetten moet je daarnaast rekening houden?

Scenario 1: Je hebt goede buren

Heb jij prima buren? Gefeliciteerd! Jij hoort vast bij de 79,8% van de Nederlanders die in 2018 geen bonje met de buren hebben gehad. Wil je een nieuwe schutting, dan is het simpelweg een kwestie van overleggen. Ga naar de winkel, kies een mooi erfafscheiding, en deze kan dan gewoon op de erfgrens geplaatst worden. De kosten delen jullie samen. Top!

Wist je dat je bij Snoei Tuinmaterialen ook een gedeelde offerte of aankoopbon kunt krijgen? Zo kun je de rekening gemakkelijk 50/50 met elkaar delen en hoef je niet zelf te rekenen.

Scenario 2: Je hebt geen goede buren

Heb jij niet zulke leuke buren en zou je het liefst een “Te koop”-bord bij ze in de tuin zetten? Dan kun je ook best een schutting plaatsen – alleen niet op de erfgrens. Als jij en de buren het niet eens kunnen worden over een nieuwe schutting, dan is de oplossing om zelf een schutting aan te schaffen en deze enkel op de eigen grond te plaatsen. Dit betekent echter wel dat je zelf voor alle kosten opdraait…

Kunnen jij en de buren het daarbij niet eens worden over waar de erfgrens precies loopt? Dan kun je bij het kadaster een aanvraag doen voor een reconstructie. De medewerker van het kadaster maakt dan met behulp van een landmeter een grensreconstructie, zodat jij en de buren duidelijkheid krijgen over waar de erfgrens ligt.

Let wel: er zit een prijskaartje aan deze service. De kosten van een grensreconstructie beginnen bij €460,–

Scenario 3: Je hebt helemaal geen buren

Woon jij in het spreekwoordelijke hutje op de hei?

Als je geen buren hebt om erfafscheidingen mee te delen, dan heb je ook geen gedoe met het delen van kosten en het samen uitzoeken van een mooie schutting. Houd echter wel rekening met de (lokale) regelgeving…

Hutje op de hei - geen schutting nodig!
Foto © Per Mork

Wetgeving

Vergeet niet, dat aan het plaatsen van erfafscheidingen ook allerlei regels gebonden zijn. Zo mag de tuinafscheiding in de meeste Nederlandse gemeentes in de voortuin niet hoger zijn dan 1 meter, en in de achtertuin niet hoger dan 2 meter. Controleer wel even de gemeentelijke wetgeving, want sommige gemeentes hanteren eigen, afwijkende voorschriften.

Ben jij in het bezit van een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht? Ook hiervoor gelden vaak andere regels en soms zelfs vergunningsplichten. Neem dus even contact op met jouw gemeente.

De voorgevelrooilijn

Vergeet trouwens niet rekening te houden met de voorgevelrooilijn. Dit is de denkbeeldige lijn waarop meestal de voorgevel van een huis is geplaatst – al kan de lijn ook soms voor het huis liggen. Zie hiervoor het bestemmingsplan of de gemeentelijke bouwverordening voor jouw omgeving.

Wat betekent de voorgevelrooilijn voor mij?

Erfafscheidingen aan de voorzijde van de woning moeten minimaal 1 meter achter de voorgevelrooilijn (vanuit het huis gezien) worden geplaatst. Daarnaast mag de erfafscheiding zonder vergunning maximaal (zonder vergunning) 1 meter hoog zijn. Voor de meeste mensen betekent dit simpelweg dat het hekje in de voortuin niet meer dan 1 meter hoog mag zijn. Bij hoekhuizen en vrijstaande woningen blijft dan wel de vraag: tot waar loopt de voortuin?

Bovendien hebben tussenwoningen meestal enkel te maken met slechts één voorgevelrooilijn, terwijl hoekwoningen met meerdere rooilijnen te maken kunnen hebben.

Infographic voorgevelrooilijn en zijgevelrooilijn

Ook betekent dit dat je bij een hoekwoning mogelijk zelfs maar een klein deel van jouw grote tuin met een hoge schutting mag omranden, omdat de rest van de erfafscheiding zonder vergunning maximaal een meter hoog mag zijn. De rest van de afscheidingen rondom jouw tuin mag dan normaliter maximaal 2 meter hoog zijn.

Vraag jij je af of welke wetgeving op jouw tuinscheiding van toepassing is? Vraag het na bij jouw gemeente.