De zin en onzin van kunstgras

Bal op kunstgras

Een aantal jaar geleden kwam het nog uitvoerig in het nieuws: kunstgras. Op sportvelden in het hele land werd dit imitatiegras opeens in de ban gedaan, omdat de rubberen korrels die er in zaten slecht voor je zouden zijn. Ook kunstgras voor thuisgebruik kreeg een slechte naam, maar was dit wel terecht? En wat is er gebeurd met het sportkunstgras, is dat nog steeds slecht?

Om die vragen te kunnen beantwoorden, moeten we eerst het onderscheid tussen kunstgras en grastapijt verduidelijken, want die twee termen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Grastapijt is in feite gewoon tapijt met de kleur van gras, en dit wordt meestal binnenshuis, maar ook soms op het balkon neergelegd. Alle sprieten zijn dezelfde lengte en dezelfde kleur.
Kunstgras daarentegen is wat we buiten neerleggen: op het sportveld, maar ook in de tuin. De sprieten van kunstgras hebben een wisselende lengte en zijn voorzien van verschillende tinten groen, waardoor het veel realistischer oogt.

Wat weten we verder eigenlijk van kunstgras?

Vooroordelen over kunstgras

Er bestaan al jaren verschillende vooroordelen en onwaarheden over kunstgras. We zijn ze allemaal even langsgelopen, en leggen uit of het inderdaad waar is, of dat we er helemaal naast zitten.

Vooroordeel: Kunstgras wordt heet in de zomer

De zomers worden steeds heter, dus is dit een heel belangrijk punt van veel mensen om geen imitatiegras te nemen. Vroeger was het namelijk zo dat kunstgras gemaakt werd van simpel plastic, en ja, dat werd natuurlijk gloeiend heet in de brandende zon.

Dit imitatiegras kom je echter enkel nog met wat moeite tegen op een vlooienmarkt. Het gras wat tegenwoordig wordt gemaakt, wordt in de zon namelijk wel íets warmer dan gewoon gras, maar blijft koeler dan bijvoorbeeld keramische tegels. Sproei er desnoods wat water over of ga op een picknickkleed zitten, en je kunt heerlijk genieten.

Oordeel: niet waar

Vooroordeel: Kunstgras ziet er nep uit

Dit vooroordeel is de reden dat grastapijt en kunstgras nog zo vaak door elkaar worden gehaald. Vroeger was het namelijk inderdaad zo dat er weinig onderscheid tussen de twee was, maar tegenwoordig is goed imitatiegras bijna niet van echt gras te onderscheiden.

Nou ja, buiten het feit dat het gras ongeacht het seizoen of droogte altijd groen blijft.

Oordeel: niet waar

Vooroordeel: Het is slecht voor de gezondheid

De bron van dit vooroordeel ligt bij de nieuwsberichten die we een aantal jaar geleden langs zagen komen, waarin werd gesteld dat de rubberen korrels in imitatiegras kankerverwekkend waren. Dit was echter enkel het geval bij sportkunstgras, en niet bij kunstgras voor de particuliere markt. Bovendien zijn dergelijke rubberen korrels tegenwoordig ook niet in sportkunstgras te vinden.

Oordeel: niet waar

Kunstgras Green Joy
Kunstgras Green Joy

Vooroordeel: Het is slecht voor het milieu

Om te kunnen zeggen of kunstgras slechter voor het milieu is dan echt gras, moeten we ook kijken naar wat voor echt gras nodig is. We hebben er even een mooi tabelletje van gemaakt.

Echt grasImitatiegras
FabricageGras moet gekweekt worden: dat kost grondstoffen en energieGras wordt gemaakt van kunststof: dat kost grondstoffen en energie
Onderhoud(Chemische) bestrijdingsmiddelen nodigGeen bestrijdingsmiddelen nodig
DuurzaamheidGaat jaren mee bij goed onderhoudGaat jaren mee
WaterverbruikHoog waterverbruikLaag waterverbruik

De details ontbreken natuurlijk, maar als we kijken naar de data in deze tabel, kunnen wij maar één conclusie trekken. Jullie ook?

Oordeel: niet waar

Vooroordeel: Kunstgras wordt glad bij nat weer

Voetballers en slides zijn een veel voorkomende combinatie, maar dat kan uiteraard alleen als de ondergrond zich er voor leent. Is het veld te stroef, dan zal de voetballer eerder een koprol dan een slide maken. Is het veld te glad, dan loop je kans op valpartijen. Om die redenen werden voorheen rubberen korrels aan sportkunstgras toegevoegd.

Bij standaard kunstgras en bij goed hedendaags sportkunstgras heb je dit niet. Het imitatiegras is wel bewerkt, maar zal bij regen net zo glad zijn als echt gras. Tja, daar kun je ook over uitglijden.

Oordeel: grotendeels niet waar

Vooroordeel: Kunstgras ruikt raar

Wij vinden zelf eigenlijk dat kunstgras naar tja, eigenlijk niks ruikt. Lang geleden zat er vaak wel een merkwaardig luchtje aan, maar tegenwoordig worden er hele andere materialen gebruikt. Het probleem is dus al lang opgelost.

Oordeel: niet waar

Twijfel je nog steeds? Kom anders even langs en ruik zelf.

Huis op kunstgras
Afbeelding © Harry Strauss

Voordelen van imitatiegras

Van vooroordelen gaan we snel even naar voordelen: een paar letters minder, maar toch ietsje anders. Hebben alle weggenomen vooroordelen hierboven je nog niet overtuigd van het nut van kunstgras, lees dan even verder.

We hebben een lijstje gemaakt met alle voordelen:

  • Het gras blijft altijd groen (of een andere kleur) en je krijgt geen kale plekken;
  • Geen gedoe met sproeien, maaien, bemesten of bijknippen;
  • Er is geen kans op hooikoorts;
  • Geen grasvlekken op de kleren;
  • Imitatiegras is niet afhankelijk van zon of regen, en kan dus overal worden aangelegd;
  • Regenwater zakt gemakkelijker weg bij kunstgras dan bij echt gras.

Vergeet trouwens niet dat je bij aankoop van kunstgras vaak een garantie krijgt – dat zie je bij echt gras niet zo vaak. Dat is omdat, afhankelijk van het gebruik, kunstgras minstens 10 jaar mee gaat.

Nadelen van imitatiegras

Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar gelukkig is dat lijstje een stuk korter:

  • Er kan wrijving ontstaan bij glijden over het gras. Dit is bij modern kunstgras echter nauwelijks meer zo;
  • De aanschaf van kunstgras is duurder dan echt gras;
  • Imitatiegras veert niet echt mee, dus lijkt de grond wat harder.

De techniek staat echter niet voor niets en het gras wordt telkens verbeterd, dus wellicht kunnen we dit artikel volgende week alweer aanpassen!


Ben jij al geïnteresseerd geraakt in kunstgras? Neem dan snel een kijkje in onze webshop of kom even langs!