De 8 beste tips voor het bestraten van de tuin

RedSun Cerasun Basaltino

Kan jouw bestrating wel een opknapbeurt gebruiken, of is de tuin nu nog een zandbak en moeten er zo snel mogelijk tegels of klinkers in? Voor de klussers en niet-klussers onder ons hebben wij een handige lijst gemaakt met de 8 beste tips van Snoei om het bestraten van de tuin zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Tip 1: Kies grotere tegels voor een kleine tuin

Ga je opnieuw bestraten? Heb je een kleine tuin, maak hem dan optisch groter! Door een tegel te kiezen met een groot oppervlak, lijkt het alsof deze – raar maar waar – de tuin groter maakt.

Ga dus niet voor de standaard 30 bij 30 cm tegel, maar kies eerder 60 bij 60 cm – of ga voor rechthoekig en kies een bijzondere 120 bij 40 cm tegel. Leg deze rechthoekige tegel dan met de langste zijde naar je toe. Wil je de tuin dieper doen lijken, leg de tegel dan met de kortste zijde naar je toe. Je creëert zo een bijzonder optisch effect, waardoor de tuin breder of dieper lijkt.

Wil je meer weten over hoe je de tuin groter kunt laten lijken? Wij hebben nog veel meer tips!

Leg de rechthoekige tegels neer in de richting die langer moet lijken
Laat een stukje tuin vrij om het water de kans te geven weg te stromen

Tip 2: Ga niet de gehele tuin bestraten

Gooi niet meteen de hele tuin vol met tegels of klinkers! Het lijkt misschien wel praktisch – zeker als je kleine kinderen hebt – maar je loopt het gevaar dat jouw tuin straks vol staat met plassen water. Voor de kinderen heel leuk, maar voor jou vast minder.

Hoe kun je dit voorkomen? Laat een deel van de tuin vrij voor borders met planten. Zo kan het regenwater wegstromen in de grond en houd jij droge voeten.

Tip 3: Houd rekening met de afloop van regenwater

Een nog betere tip dan enkel plantenborders toe te voegen, is om bij het leggen van de bestrating rekening te houden met hoe het water weg moet. Tenzij jouw tuin perfect plat is, zal water altijd naar een lager gelegen punt stromen. Het is niet altijd haalbaar om op precies dat punt een border vrij te laten.

Voeg daarom ook drainage (goten of, als je een gazon hebt; een drainslang) toe op het laagste punt. Houd wel rekening met jouw lokale regelgeving, want in vele gemeentes is het verboden om jouw drainage op de riolering aan te sluiten. Ga in dat geval voor bijvoorbeeld hydroblob, een milieuvriendelijk systeem wat het hemelwater niet via leidingen afvoert, maar het geleidelijk in de grond zelf laat verdwijnen.

In sommige gemeentes of provincies zijn subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van de tuin met hydroblob.

Met de laarzen in het water stan
Bestrating met verlichting er langs

Tip 4: Leg eerst de verlichting aan, en daarna pas de bestrating

Als het mogelijk is, is het handiger eerst de verlichting te plaatsen, voordat de tegels of klinkers gelegd worden. Waarom? Omdat het een stuk lastiger is om een tegel op te tillen om er een kabel onderdoor te trekken, dan het is om in de aarde of het zand een geultje te graven.

Heb jij al bestrating en wil je de tuin voorzien van verlichting? Leg dan de bekabeling zoveel mogelijk langs de borders en opsluitbanden. Graaf de kabels bovendien niet meteen in, maar wees je er eerst zeker van dat alle armaturen, kabels, transformatoren en accessoires goed zijn aangesloten en werken. Je moet er niet aan denken om alles weer op te graven, omdat je een rekenfoutje hebt gemaakt.

Tip 5: Plaats eerst opsluitbanden…

… daarna pas de tegels of klinkers.

Opsluitbanden zorgen er voor dat de bestrating op zijn plaats blijft liggen. De betonbanden moeten iets lager liggen dan de tegels of klinkers, zodat de boel goed op zijn plaats blijft.

Voorkom bovendien onnodig zaagwerk en start het bestraten bij de drempel van het huis, en werk dan naar buiten. Je kunt immers gemakkelijker een grasveldje een paar centimeter kleiner maken, dan een huis verplaatsen.

Opsluitbnden
Foto © Cees Rijnen
Tegel snijden

Tip 6: Ga niet zelf lopen klooien

Besteed het bestraten uit aan de professional. Een hovenier of stratenmaker heeft de ervaring en hulpmiddelen om tegels en klinkers sneller en beter te leggen dan jij het zeer waarschijnlijk zelf kunt.

Bovendien scheelt het jou een hoop gesjouw en vrijwel gegarandeerde rugpijn. Zoek je een hovenier? Wij hebben een handig overzicht van gerenommeerde professionals in deze omgeving.

Tip 7: Gebruik voegzand tussen de tegels

Wil je geen onkruid tussen de bestrating, veeg er dan voegzand tussen. Dit helpt de groei van ongewenste plantjes en mos voorkomen. Veeg het zand over de bestrating, maar laat wat over is gewoon nog een week liggen. Het verdwijnt namelijk door jouw heen-en-weer geloop vanzelf tussen de kieren.

In ons assortiment hebben wij onder meer GatorSand (waterdoorlatend), onkruidremmend voegzand (voor extra bescherming) en standaard zwart zilverzand.

Vraag jouw verkoopadviseur welk voegzand voor jouw tegel de beste keuze is.

Keramische tegel RedSun 60x60x3cm Multicolore
Keramische tegel RedSun 60x60x3cm Multicolore
Tuinslang

Tip 8: Maak nooit de bestrating schoon met een hogedrukspuit

Wordt jouw bestrating geplaagd door groene aanslag? Zit er een witte waas over jouw betontegels? Pak niet de hogedrukspuit! Met gebruik van de hogedrukspuit loop je namelijk het risico op beschadigingen van de coating, die er voor zorgt dat jouw tegels er mooi uit blijven zien. Wil je meer weten over hoe je het best jouw bestrating kunt onderhouden? Lees dan meer hier:

Hoe kan ik het beste mijn bestrating onderhouden?
Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de balk te klikken.

Tegen witte vlekken gaat een hogedrukspuit overigens niks uitrichten. Wil je weten wat wel helpt? Lees dan even ons artikel over wit uitslaande tegels.


Wat vind jij de beste tip, of heb je nog een tip om aan deze lijst toe te voegen? Laat het ons weten en stuur een e-mail of Facebookbericht!