De 10 Tofste Tuinhuis Tips

Tuinhuis

Is het Nationale Alliteratie Dag? Nee, maar het is al wel herfst: tijd om de warmte op te zoeken en… buiten te zitten? Jazeker, met een tuinhuis kun je het hele jaar door van de tuin en de heerlijk frisse buitenlucht genieten! Dus pak de een warm plaid en de tablet, ga buiten zitten en leer hoe jij ook zo heerlijk kunt genieten.

Tip 1: Kies voor kleur zonder in te leveren

Moet je nog kunnen herkennen dat een houten tuinhuis (of overkapping) ook daadwerkelijk van hout gemaakt is? Is het echt nodig de houtnerf zichtbaar te laten? Welnee! Laat je niet tegenhouden door andermans meningen: verf het tuinhuis lekker pimpelpaars, keurig wit of welke andere kleur je ook wilt. Jouw tuin, jouw keuzes.

Houd je stiekem toch wel van de originele woodlook? Kies dan niet voor verf, maar ga met beits of olie aan de slag. Zo blijf je toch veel meer van de houtstructuur zien, maar blijft het hout goed beschermd tegen houtrot. Lees voor meer tips ook eens ons artikel over het onderhouden van tuinhout.

Tuinhuis in zwart
Houten dak en plafond van het tuinhuis

Tip 2: Onderhoud het houten tuinhuis regelmatig

Wil je lang kunnen genieten van het tuinhuis, blijf het dan onderhouden. We hebben er al een heel artikel aan gewijd, juist omdat het zo belangrijk is. Pak daarom dus zeker om de twee jaar de kwast en ga aan de slag met beits of olie. Zo bescherm je het hout tegen houtrot, mos en groene aanslag, en kan het nog jaren mee. Van het tuinhuis wil je immers jaren kunnen genieten, niet?

Tip 3: Er zijn ook alternatieven voor houten tuinhuizen

Je verwacht het misschien niet, maar – verassing! – er bestaan ook tuinhuizen die niet van hout, maar van kunststof of metaal zijn gemaakt. Deze tuinhuizen worden wel vaker enkel gebruikt om als opbergplaats te dienen, in plaats van dat je er ook een zithoek in kunt maken.

Daarentegen zijn metalen en kunststof tuinhuizen en overkappingen wel heel onderhoudsvriendelijk: tuinhout moet immers om de paar jaar opnieuw geverfd, geolied of gebeitst worden. Daar is bij een metalen of kunststof tuinhuis geen sprake van.

Biohort Highline met uitbouw
Biohort Highline met uitbouw
Verlichting in de overkapping

Tip 4: Pak het bouwen van een tuinhuis serieus aan

De nummer 1 vraag bij wie een tuinhuis of overkapping wil, is vaak “Hoe groot wordt ie?” Dat is natuurlijk heel belangrijk, maar houd voor het bouwen ook rekening met bijzaken als een aansluiting op het lichtnet of eventuele watervoorzieningen.

Zo kom je niet opeens voor onverwachte zaken te staan, zoals het zoeken naar een aansluiting voor de verlichting. Je wilt toch niet ’s avonds in het donker met je zaklamp-app zoeken naar waar ook alweer je glas wijn staat?

Tip 5: Vergeet het internet niet!

Hoe wil jij heerlijk buiten alle artikelen op deze website lezen, als je geen internet hebt? Denk dus niet alleen aan elektriciteit in het tuinhuis, maar vergeet ook niet even een wifi-repeater te plaatsen. Zo kun jij lekker lezen over welke verschillende soorten tuinverlichting er zijn, of bijvoorbeeld op de tablet Formule 1 kijken of naar Spotify luisteren.

Smartphone
Chaos

Tip 6: Gebruik jouw overdekte terras niet als spontane opbergplaats

Toegegeven: we zijn niet allemaal Marie Kondo, en ook bij ons is het soms wat minder opgeruimd dan het zou moeten zijn. Hoe kun je echter nog genieten van de tuin als je het zicht wordt belemmerd door drie fietsen, een grasmaaier, een stapel tuinkussens en het oude konijnenhok wat eigenlijk al naar het grof vuil had moeten zijn gebracht? Er zijn maar weinig mensen die gelukkig worden van troep – daarvoor heb je toch geen mooi tuinhuis neergezet?

Gebruik dus een zithoek in het tuinhuis waarvoor een zithoek bedoeld is, en een berghok voor alle spullen die je niet het komende half uur nodig hebt.

Tip 7: Ga netjes opbergen

Voortbordurend op de vorige tip: als je dan toch spullen in het tuinhuis wilt opbergen, waarom doe je het dan niet netjes? Net als de woonkamer in huis is die er niet alleen om te zitten: je kunt er ook spullen opbergen. Dit principe kun jij dus best ook toepassen op het tuinhuis.

Bevestig daarom muurplanken om kleine spullen op te plaatsen, en wellicht kun je de ladder aan het plafond vastmaken. Een tafel die ook dient als opbergplaats is dubbel zo handig, net als een bank die je open kunt klappen om de kussens in op te bergen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Alles netjes opbergen in het tuinhuis
U-elementen

Tip 8: Bewaar haardhout vochtvrij

Vind jij het ook zo heerlijk om een open haard of vuurschaal in het tuinhuis te hebben? Het is dan wel noodzakelijk om het haardhout goed droog te bewaren, anders verandert jouw tuinhuis voor je het weet in een rookhut.

Een goed idee is om een paar u-elementen te gebruiken als opbergruimte. De elementen kunnen gemakkelijk worden gestapeld en naast elkaar worden gezet, waardoor je zonder veel moeite en kosten snel een plek hebt om het hout droog te bewaren. Bovendien kun je de elementen zo stapelen dat je de bovenkant ook als opbergruimte of tafel kunt gebruiken. Handig!

U-elementen zijn veelzijdig én goedkoop!

Tip 9: Een terrasheater is niet nodig om het warm te krijgen

Wil je warmte, maar is een terrasheater, open haard of vuurschaal niet jouw smaak? Ook wij zijn koukleumen, dus we hebben er wat op bedacht. We kunnen wel dikke truien aandoen, plaids omslaan en een muts opdoen, maar écht warm wordt het pas echt als je binnen zit… “Pardon?” zul je misschien denken, “Ik wil juist een tuinhuis om buiten te zitten!”

Dat snappen we. Gelukkig zijn er ook tuinhuizen met mooie glazen zijwanden, die je naar wens open en dicht kunt doen. Je kunt ook enkel op de kanten waar de wind meestal vandaag komt zijwanden plaatsen: zo zit jij lekker beschut, en toch buiten. De zijwanden zullen een hoop kou buiten de deur houden.

Tuinhuis met open zijkant en glazen wanden
Dakgoot

Tip 10: Vergeet het regenwater niet

Ben jij milieubewust en heeft jouw nieuwe overkapping of tuinhuis een schuin dak? Maak daar gebruik van en leg goede regenwaterafvoer aan! Het water kun je dan opvangen in een regenton, en voortaan gebruiken om de planten in drogere tijden water te geven.

Regenwater gebruiken om de planten water te geven is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!


Welke tip vind jij het handigst, of heb je nog een tip voor ons om aan deze lijst toe te voegen? Laat het ons weten!