Alles over de aanschaf van kunstgras

Een gazon van kunstgras

Wil je kunstgras kopen, maar zie je door de sprieten het gras niet meer? In een eerder gepubliceerd artikel hebben wij je al alles uitgelegd over de mythes en vooroordelen rondom kunstgras. Jij trapt hier dus uiteraard niet meer in. Nee, jij wilt kunstgras, en je wilt het nu! Alle voordelen en nadelen heb jij genoteerd, en nu ga je naar de winkel.

Daar sta je voor een stelling, helemaal gevuld met kunstgras. Waar moet je beginnen? Waar moet je op letten bij het kiezen van kunstgras? Er zijn 6 punten die je in het achterhoofd moet houden bij het uitkiezen van een mooi stukje imitatiegras. We lopen ze één voor één even na.

1. De prijs van kunstgras

De prijs is de meest voor de hand liggende, maar ook vaak de meest leidende factor bij het maken van een beslissing. Bepaal, nog voor je naar de winkel snelt, wat jouw budget is. Kijk dan niet alleen naar wat het je nu kost, maar ook wat het je niet kost in vergelijking met echt gras. Je zult namelijk jarenlang van kunstgras kunnen genieten, zonder dat je er verder naar om hoeft te kijken. Dat kun je van echt gras niet zeggen.

2. Kleurkeuze

Wil je groen gras, of heb je het liefst een andere kleur in de tuin liggen? Ook groen gras is in veel verschillende tinten beschikbaar, dus kan het kiezen nog wel eens lastiger worden dan je vooraf zou hebben verwacht!

Bedenk ook of je egaal grastapijt of gemêleerd kunstgras wilt: bij grastapijt zijn alle sprietjes dezelfde kleur, terwijl bij kunstgras veel meer variatie in kleurtinten aanwezig is.

3. Dichtheid van het gras

Hoe dichter de grassprieten op elkaar geplaatst staan, hoe beter ze hun vorm behouden. In feite worden de sprieten door elkaar in vorm gehouden. Hebben ze meer ruimte, dan is de kans ook groter dat ze op gegeven moment hun rechte vorm verliezen.

4. Intensiteit van gebruik

Een tapijt van kunstgras – niet te verwarren met grastapijt – is gemaakt voor een bepaalde mate van gebruik. Loop je slechts sporadisch over het gras, of lig je het liefst iedere dag languit in het gras te slapen? Hoe vaker het gras betreden wordt, hoe sneller het zijn vorm kan verliezen – net als echt gras. Sommige kunstgrassoorten zijn hier beter tegen bestand dan andere. Vraag de verkoper wat voor jou de beste keuze hierin is.

5. Dikte van de grasspriet

Het imitatiegras van vroeger had de reputatie dat het erg hard en daardoor oncomfortabel aanvoelde. Het leek daarin eerder op een speldenkussen dan op echt gras.

Hedendaags kunstgras daarentegen is niet alleen zachter, maar ook in verschillende maten van zachtheid beschikbaar. Deze zachtheid is te danken aan de dikte van de grasspriet: hoe dunner deze is, hoe zachter het aanvoelt. Denk er dan wel aan dat dunner gras vaak minder lang zijn vorm behoud, en dus misschien minder geschikt is voor jouw plannen om permanent een zwembad op het gras te zetten.

6. De poolhoogte van het kunstgras

De poolhoogte is de term die we gebruiken om de lengte van de langste grasspriet aan te duiden. Kunstgrassprieten variëren namelijk in lengte – dat is onder meer waarin kunstgras verschilt van grastapijt.

Hoe hoger de poolhoogte, hoe minder vormvast het gras is. De gewenste poolhoogte is verder puur een kwestie van smaak: wat jij mooi vindt, vindt jouw buurman wellicht helemaal niets.


Schrijf dus op – nog voor je naar de winkel gaat – waar jij naar op zoek bent. Download hieronder een handig gratis lijstje om dit gemakkelijk te doen:

Heb jij nog vragen over kunstgras? Stuur maar een berichtje of vraag een van onze adviseurs om raad!